08:23, ned, 7. Jul

Odprta zveza: “Če imam rad svojo ženo, pa spoznam eno punco in imam rad tudi njo, to ne pomeni, da žene nimam več rad.”





Jan Kreuzer je z nami iskreno spregovoril o odprti zvezi. Poročen je s Tjašo, s katero sta pred meseci postala starša. “Seks je področje, kjer smo vsi malo štorasti,” je povedal v začetku pogovora.

“Naše življenje je ena izmed najbolj čudnih stvari, ampak vsi se pretvarjamo, da je nekaj najbolj normalnega”

S Tjašo sta skupaj že več let in pred časom sta se odločila, da bosta imela odprto zvezo. Zanimalo nas je, kako sta prišla do tega. “Midva se že dobro leto osvobajava vsega, vse navlake, vse čustvene preteklosti, karkoli in nekako sva prišla na eni točki do tega, da se imava zelo rada, in ne bi bilo nič narobe, če spustiva vso svobodo. Ena stvar je vodila k drugi. Veliko meditirava, sva čuječa, to nekako nujno pomeni, da si iskren sam s sabo. Mi smo v nekih monogamnih zvezah takšni, da je en del, o katerih ne govorimo.”

Prišla sta do točke, ko sta priznala, da sta krvava pod kožo, da so jima lahko všeč drugi ljudje, in o tem sta se začela tudi pogovarjati: “Postopoma sta sprejemala, da morda ni nič narobe, če bi si kdaj privoščila kaj takega. Trajalo je nekje pol leta, da je prvič prišlo do tega. Ideja je bila od obeh.”

Najbolj pomembno je bilo, da sta bila iskrena sama do sebe, kako pa je bilo z iskrenostjo do drugih? “Nisva imela posebne potrebe, da govoriva komurkoli, a na eni točki je to postal normalni del najinega življena zato nisva videla razloga, zakaj ne.”

“Se vračam z zmenka me kliče oče in vpraša, kje si. In imam dve izbiri, ali naredim belo laž in si nekaj zmislim, ali rečem iskreno. In glede na to, da sem na poti, da sem iskren do sebe in drugih, se mi je zdelo banalno, da bi to skrival.”

Tako sta povedala tudi prijateljem in družini. “Odzivi so bili mešani. Od zelo sprejemajočih, do zelo nesprejemajočih. Zanimivo je, da je najboljše sprejela moja 84-letna babica. Z velikimi očmi odobravanja in radovednosti me je gledala in spraševala, kako to funkcionira v praksi. Na drugi strani, z drugo babico, nismo mogli priti na skupni imenovalec, tako da sem ji rekel, ne rečem, da moreš to razumeti, ampak lepo bi bilo, če bi sprejela. in enostavno je mogla sprejeti.”

“To, da nekdo ne more sprejeti, da obstajajo taki odnosi je njegova stvar ne najina.”

Z negativnimi odzivi se nista obremenjevala: “To ni najina stvar, koga moti najin odnos. Imava zlato pravilo, in sicer, da ne sme najin odnos prizadeti nobenega vpletenega, ne drug drugega, ne najinih partnerjev. A to, da nekdo ne more sprejeti, da obstajajo taki odnosi je njegova stvar ne najina.”

V nadaljevanju poudari, da je zelo pomembna komunikacija: “Zelo se moreš izogibati dvojnih pomenov. Zelo natančno je treba skomunicirati vse v trenutku, ko nekaj začutiš. Odločiti se moreš, ali je to tvoja zadeva in moreš samo spustiti ali nekaj o čemer se moreš pogovoriti s partnerjem. Še posebej, če je težko.”

Prava ljubezen je po mojem mnenju to, da pustiš človeku vso svobodo”

V vsakdanjem življenju velikokrat slišimo komentar, “če imaš nekoga rad, ne boš šel z drugim” , zato nas je zanimalo, kaj sam meni o tem. “Ljudje, ki to govorijo, imajo zelo drugačen pogled na to kaj ljubezen je. Mi zelo pogosto zamešamo dva koncepta. Ljubezen enačimo s posedovanjem, z omejitvami, s tem, da nekoga prikleneš nase. In rečeš toliko te mam rad, da te nikamor ne spustim. To zame ni ljubezen. Prava ljubezen je po mojem mnenju to, da pustiš človeku vso svobodo, ki si jo zasluži in da on isto pusti tebi.”

“In potem je še to, da lahko imaš rad le enega. Iz prakse lahko povem, da to ni res.”

“A ni bolj romantično, da sta dva skupaj, ker hočeta biti? Ne zato, ker nimata izbire, ker je nekdo nekoga priklenil nase. In potem je še to, da lahko imaš rad le enega. Iz prakse lahko povem, da to ni res. Ljubezen ni taka, da če imam rad svojo ženo, pa spoznam eno punco in imam rad tudi njo, to pomeni, da žene nimam več rad. To samo pomeni, da je ljubezni še več.”

In kje spoznata partnerje?

Prvega partnerja je Tjaša spoznala na zabavi za rojstni dan. Jan pove, da ji je enostavno padel v oči, zato ga je vprašala, če mu je res okej. “In sem rekel absolutno! In na isti zabavi sem se jaz zapletel z eno, s katero smo bili že prej prijatelji. In po tistem žuru, ni bilo poti nazaj.”

“Spolnost je le češnjica na vrhu.”

V času koronavirusa je večino punc spoznaval na Tinderju. Priznava, da je imel v preteklosti potrebo, da zbira “črtice”, a na to je ugotovil, da je stvar veliko globlja in da ne gre zgolj za “ego igro.” Na tem mestu doda, da veliko ljudi misli, da se vse vrti okrog spolnosti, a spolnost je le češnjica na vrhu.

“Ne znam si predstavljati odnosa, ki temelji zgolj na seksu”

Ena izmed punc ima poleg njega še dva druga partnerja, ostale so svobodne in hodijo na zmenke. “Družine nima nobena izmed mojih partnerk, imajo pa družine partnerji ene izmed mojih partnerk.”  

Pa je imel kdaj strah, da bi se žena zaljubila v drugega? “Žena je imela ta strah zame, in nato se je zgodilo, da se je ona zaljubila v prvega fanta, in ugotovila, da je zaljubljenost le en pojav, malo patološke pojave. Z meditacijo in čuječnostjo sva se naučila, da to samo opazujeva. Pride in gre kot oblaki. Ona se je zaljubila in videla, da ni nič takšnega. Zaljubljenost jo je minila, ljubezen je ostala.”

“V tej naravi odnosov se zelo zavedaš vrednosti tega, da spoznavaš nove, unikatne ljudi, ki tvoje življenje samo še obogatijo, ne pa da kogarkoli zamenjajo”, če sta imela na začetku določenih nekaj pravil, sta hitro ugotovila, da pravila izhajajo iz strahu in ne ljubezni, zato sta jih opustila,” pojasni.

Vedno vesta s kom in kje sta

“Če sem s prijatelji zunaj, ga žuramo, in spoznam punco, ne bom sredi noči klical žene, veš kaj, eno punco sem spoznal, le to ti morem povedati in lepo spi naprej. To lahko poveva naknadno, sicer pa nimava kaj za skrivati. Ona vedno ve s kom sem in obratno.” Žena in ena izmed Janovih punc sta postali zelo dobri prijateljici in se dobita kdaj tudi sami.

“Definitivno je zveza prinesla več komunikacije, brutalne iskrenosti in nenazadnje več ljubezni, ne samo med nama, tudi med drugimi. tudi žena zaradi drugih partnerjev čuti več ljubezni med nama. dejansko zelo veliko pozitivnih stvari.”

“Ne vidiva zveze kot neko veliko prelomnico, bolj ali manj vidiva kot neko logično nadaljevanje procesa, ki se je v daljni preteklosti, k sva se spoznala začel.”

Celoten pogovor si lahko ogledate spodaj:

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.