23:11, čet, 25. Apr

Odvetniška zbornica o zavajajoči firmi, podjetje odgovarja, da niso zavajali nikogar





Odvetniška zbornica Slovenije je na svoji Facebook strani objavila obvestilo o, po njihovem zavajajoči firmi. Preverili smo za kaj gre, pojasnila pa smo poiskali tudi pri omenjenem podjetju, ki se sedaj imenuje Pravna družba Pavkovič in partnerji.

FOTO: Pixabay.com/Slika je simbolična

Uvodoma je Odvetniška zbornica Slovenije v opozorilu zapisala, da so bili s strani Ministrstva za pravosodje in več odvetnikov opozorjeni, da se gospodarska družba s firmo “Pavkovič in odvetniki d.o.o.” , predstavlja kot odvetniška družba. Navedena družba oziroma v njej zaposleni posamezniki naj bi stranke zastopali tudi v postopkih na sodišču.

Stranke so opozorili, da gospodarska družba Pavkovič in odvetniki d.o.o., ni vpisana v imeniku odvetniških družb, prav tako nihče od družbenikov ali zaposlenih ni vpisan v imeniku odvetnikov. Zapisane trditve smo preverili pri omenjenem podjetju, kjer so nam zaupali, da so po opozorilu ime spremenili v Pravna družba Pavkovič in partnerji, zastopanje strank na sodišču pa je bolj izjema kot pravilo: “Mi se pretežno ukvarjamo s pravnim svetovanjem, izdelavo in pripravo pravnih mnenj, pogodb ter nudenjem pravne pomoči. V kolikor stranka izrecno želi tudi zastopanje, pa smo to počeli kot fizične osebe.”

Zastopanje brezplačno

Odvetniška zbornica Slovenije, nam pojasni, da če stranko proti plačilu v postopkih na sodišču zastopa gospodarska družba, ki ni odvetniška družba ali posameznik, ki ni odvetnik, gre za kršitev zakona, za kar Zakon o odvetništvu predpisuje globo v višini najmanj 20.000 evrov za pravno osebo, najmanj v višini 3.000 evrov za odgovorno osebo pravne osebe ter najmanj v višini 800 evrov za fizično osebo. Stranka, če ni zastopana s strani odvetnika tudi ni upravičena do povrnitve sodnih stroškov, a v podjetju Pravna družba Pavkovič in partnerji nam pojasnijo, da niso dobili plačila, če je šlo za zastopanje na sodišču: “Predpostavka je, da je takšno zastopanje s strani fizične osebe ni proti plačilu, torej je brezplačno in s tem stroški ne nastanejo. Čeprav so bile te naše storitve res izjema.”

Zakaj pa potem sprememba imena po tej objavi odvetniške zbornice?

Ime so spremeni, ker so bili neprijetno presenečeni nad pristopom Odvetniške zbornice Slovenije, pričakovali so kakršen koli kontakt, vprašanje ali pojasnilo v zvezi s tem, ne pa da komunicirajo preko objav na spletnih straneh in v medijih, nam še pojasnijo v telefonskem pogovoru: “Podjetju se je, ne glede na argumentacijo povzroča poslovna škoda, ki jo poskušamo omejiti in odpraviti to dvoumnost ali morebitno, kot trdijo zavajanje strank. Ta zadeva je s tem, ko se je spremenilo ime tudi odpravljena, kar bi lahko storili precej prej, če bi kdo na to opozoril.”

Teče postopek

Predsednik Odvetniške zbornice Slovenije mag. Roman Završek nam v odgovoru naša dodatna vprašanja pojasni še, da je zaradi varstva odvetništva, še posebej pa zaradi varstva uporabnikov odvetniških storitev ter varstva pred zavajajočo poslovno prakso, je Odvetniška zbornica Slovenije sprožila tudi sodni postopek ničnosti vpisa gospodarske družbe v sodni register ter na zavajajoče delovanje opozorila javnost.  Pri Pravni družbi Pavkovič in partnerji pa le še dodajo: “Glede na to, da teče inšpekcijski postopek, bi pričakovali od Odvetniške zbornice Slovenije, da počaka na izsledke in se potem pogovarjamo o dejstvih, ne pa o trditvah in domnevah.”

Spoštovani kolegi,

Odvetniška zbornica Slovenije je bila s strani Ministrstva za pravosodje in več odvetnikov…

Objavil/a Odvetniška zbornica Slovenije dne Ponedeljek, 04. januar 2021

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.