01:21, čet, 4. Jul

Odziv gostincev na predlagano podražitev najema gostinskih vrtov





Mariborski gostinci so na župana Saša Arsenoviča, mestne svetnike MO Maribor in javnost naslovili odprto pismo, v katerem prosijo, da predlagane spremembe najema gostinskih vrtov na seji Mestnega sveta MO Maribor ne sprejmejo. “Za začetek bi radi poudarili, da nas pred medijskim poročanjem nihče z MOM ni povabil na predstavitev predloga ali izmenjavo mnenj,” so med drugim zapisali.

Poročali smo, da bodo mariborski mestni svetniki danes na seji mestnega sveta med drugim obravnavali predlog novega načina obračunavanja najemnin za gostinske vrtove. Medtem ko lokali v trenutno veljavni ureditvi plačujejo povprečno 200 evrov na sezono, bodo v primeru potrditve predlagane spremembe plačevali približno 400 evrov na mesec. Več o tem v članku: Najemnike gostinskih vrtov v Mariboru, kot kaže čaka enormna podražitev.

Na takšen predlog so se zdaj odzvali mariborski gostinci, ki so po njihovih besedah za ta predlog izvedeli iz medijev ne pa od Mestne občine Maribor, župana Saša Arsenoviča ali od katerekoli prisotjne službe.

“V imenu društva in spodaj navedenih gostincev Poštne ulice pošiljamo naslednji apel,” je začetek odprtega pisma, apela mariborskih gostincev, naslovljenega na župana, mestne svetnike in javnost.

“Po poročanju medijev MOM predlaga sprejetje spremembe Odloka o rabi javnih površin in svetniki bi naj na naslednji seji Mestnega sveta odločali podražitvi najema gostinskih vrtov v zimskem času oz. plačevanje enake cene na kvadratni meter za vrt, kot v poletnem obdobju. Vljudno prosimo odločevalce, da to spremembo ne podprejo ali umaknejo predlog, saj gre po našem mnenju za dodatno obremenitev naše branže, ki je v zimskih mesecih še posebej podhranjena,” so zapisali.

Poudarjajo,  “da nas pred medijskim poročanjem nihče z MOM ni povabil na predstavitev predloga ali izmenjavo mnenj. Žalosti nas, da se v Mariboru odločitve sprejemajo tako ad-hoc in praviloma mimo javne diskusije. Pričakujemo, da se bodo spremembe, ki vplivajo tudi na naše poslovne načrte, pred sprejemanjem z nami tudi uskladile.”

Vrtovi so pozimi mrzli, na njih so le izjemoma gostje lokalov

Omenjajo odlok iz leta 2013, ki je opredelil plačevanje najemnine za gostinske vrtove glede na sezono: “Odlok iz leta 2013 se nam zdi pravičen, saj večino zimskega obdobja gostinci ne moremo uporabljat vrta kot primarnega prostora za goste, temveč služi le kratkotrajnim posedanjem gostov (npr. med pavzo za cigaret, saj kajenje v zaprtih prostorih ni dovoljeno), ki praviloma že sedijo v notranjosti lokalov. ”  Ob tem pa poudarjajo: “V primeru, da kak dan posije sonce in se malenkost ogreje, imamo možnost povečat vrt na nekoliko večjo kvadraturo, vendar gre bolj za izjeme, sploh pri gostincih, katerih vrtovi so slabše osončeni v zimskem času. Kdor pozna mesto, mu je jasno, da pozimi gostinski vrtovi, razen redkih izjem ob sončnih dnevih, niso polni, kaj šele enako vredni, kot so poleti. Manj je turistov, manj prireditev, manj obiska.”

Ogrevanje zunanjih prostorov je potratno

“Z utemeljitvijo predlagatelja, da lahko vrtove ogradimo in ogrevamo s plinskimi in električnimi grelci, se ne strinjamo. Ravno ogrevanje zunanjih površin je energetsko zelo potratno in redki gostinci, ki se za to odločijo, že plačujejo dodatne stroške vedno dražjih energentov, da bi le ugodili svojim gostom,” zatrjujejo in izpostavljajo: “Pri tem pa lahko z gotovostjo trdimo, da se za to odločamo, da preživimo.”

“Prav tako nas preseneča, da MOM s predlogom gostincem vzpodbuja potratno ogrevanje zunanjih površin, saj to ni v skladu z zelenim prehodom, kateremu se je Maribor zavezal in bi predlagane rešitve morale peljati v smeri drugačnih ukrepov,” se še čudijo predlogu MO Maribor. 

Menijo, da so gostinci tudi generator utripa mesta: “Z urejanjem lokalov, organizacijami prireditev, ponudbo, prijaznostjo, večkrat v vlogi vodičev in informatorjev, nenamenoma tudi infrastrukturo javno dostopnih WC-jev bogatimo mesto in prosimo, da nas dodatno finančno ne obremenjujete.”

Na koncu so še dodali. da so se zaradi časovne stiske pod dopis podpisali le nekateri gostinci, “verjamemo pa, da se z nami strinjajo vsi kolegi”. Pod dopis so podpisani gostinci Poštne ulice (Kozlovna, Patrick’s pub, CLC, LaPizza, Isabella, Piaf, Fudo).

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.