22:52, pet, 19. Apr

Odziv Mestne občine Maribor na koledar FIS-a, kjer Zlate lisice ni v Mariboru





Predsedstvo Mednarodne smučarske zveze (FIS) bo 24. maja potrjevalo osnutek koledarja svetovnega pokala v alpskem smučanju za sezono 2023/24. Iz neuradnega gradiva izhaja, da bo Kranjska Gora gostila žensko in moško tekmovanje, Maribor je torej za jubilejno 60 izvedbo izgubil tekmovanje za Zlato lisico.

Gre za neuradni koledar, ki so ga minuli teden obravnavali v okviru podkomitejev smučarske federacije na pomladnem srečanju v Cavtatu. Če bo predsedstvo Fisa potrdilo predlog, bo tekmovanje alpskih smučark za svetovni pokal v Kranjski Gori 6. in 7. januarja, 9. in 10. marca pa bo poligon v Podkorenu prizorišče moških tekem za Pokal Vitranc.

Preverili smo, kaj na to pravijo na Mestni občini Maribor, glede na to da so še lani maja medije vabili na slavnostni podpis sporazuma o skupni organizaciji Zlate lisice.

Na občini menijo, da so krive klimatske spremembe

“V Alpskem smučarskem klubu Branik so si v preteklem letu ob aktivnem sodelovanju z Mestno občino Maribor in upravljavcem prizadevali, da bi bila 60. Zlata lisica izpeljana v Mariboru. Na sestankih s FIS v Cavtatu je bilo izpostavljeno, da je v Mariboru viden napredek na smučišču v zadnjem letu, vendar so bile sprejete smernice, da se v prihajajoči sezoni, predvsem zaradi klimatskih sprememb in preteklih težav z nizko ležečimi smučišči, tekmovanja premaknejo na višje ležeča smučišča. Več informacij bomo lahko podali, ko bo koledar dokončno potrjen,” v odzivu zapišejo na MO Maribor.

Zanimivo, pri Sporklubu, so neuradno izvedeli, da pri Mednarodni smučarski zvezi nikakor niso naklonjeni vrnitvi na Štajersko. Medij navaja, da v  prvi vrsti zaradi nestanovitnosti tekem, obenem pa tudi zaradi neizpolnjenega načrta rezervne proge. Ko o tem povprašamo na občini pa odgovorijo: “Rezervna proga se ureja skladno z načrti in bo v celoti pripravljena še do letošnjega poletja. Lani je bil dokončan terenski segment opravil po poseki ter ureditev infrastrukture (voda, elektrika) do koče Luka, sedaj sledi še zaključek do vrha Habakuka.”

Ponosni, da je sedežnica Radvanje uspešno prestala obdobni pregled

“Na strani upravljavca smučišč Javnega podjetja Marprom lahko zagotovimo, da je nova trasa proge v pretekli zimski sezoni doživela kar nekaj resnih športnih preizkusov (Evropski pokal, FIS tekme), ki so se vsi pokazali kot potrditev za dobro tekmovalno opcijo. Prav tako smo zabeležili zelo pozitivne odzive tudi od rekreativnih smučarjev, zato menimo, da ni govor o nobenih težavah,” še dodajo na MO Maribor.

Hkrati pa poudarijo še, da je več kot 50 let stara sedežnica Radvanje, ki vozi iz Snežnega stadiona pred časom uspešno opravila obdobni pregled in je spet v polni funkciji za naslednji dve leti. O tem smo v našem mediju že poročali.

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.