08:21, čet, 25. Apr

Odziv Slovenske vojske na pogost prelet helikopterjev





Na nas se je obrnila zaskrbljena občanka, ki živi na Prušnikovi ulici.

Njen zapis objavljamo v celoti:

Že dobra tri leta živim na Prušnikovi ulici v Novi vasi, poprej sem dolga leta živela v Borovi vasi, kjer sem tudi odrasla. A nikdar niso teh spalnih naselij vsakodnevno preletavali helikopterji, kakor se to dogaja sedaj, odkar je vlado prevzel Janša oz. Ministrstvo za obrambo minister Tonin. Dnevno naštejem kar nekaj helikopterjev, ker pač stanovanja nimam nepredušno zaprtega. Po novem naš blok preletavajo celo ob 5 zjutraj.

Slednje se mi zdi popolnoma neuvidevno do prebivalcev spalnega naselja. Sploh do tistih, ki se ob 6 že vstanemo za službo in tako še kako krvavo potrebujemo spanec. Naj omenim, da je helikopter peljal dvakrat med 5. in 6. uro in med drugim prebudil tudi mojo 15-mesečno hči, ki se ponoči še doji. Prebudili so celo moja starša, ki živita v Borovi vasi. Tako porabim še kake pol ure za uspavanje otroka, potem pa se mi tako ali tako ne izplača zaspati nazaj.

Tako da hvala, Vojska Slovenije, da tako pridno prebujate ljudi v spalnem naselju. Manjka samo še kakšna jutranja poskočnica ali pa kar popevka »Slovenija, od kod lepote tvoje«, ki bi patriotsko odzvanjala preko helikopterskih zvočnikov. Sicer pa me slednje sploh ne bi več čudilo.

Razumem, da je štab vojske pač tukaj, preko ceste, ampak a teh helikopterskih zadev resnično ne morejo prestaviti nekam na samo, kjer ni strnjenega naselja? Zakaj pri bogu je toliko preletov naenkrat sploh potrebnih, če tega nikdar prej ni bilo?

Zaskrbljena občanka.

Obrnili smo se tudi na Slovensko vojsko.

Od 17. do 19. januarja je bila v občinah na širšem območju južne državne meje povečana prisotnost pripadnic in pripadnikov Slovenske vojske. Urili so se v postopkih za hitro okrepitev varovanja širše državne meje zaradi preverjanja odzivnosti, hitrih premikov enot in naraščanja sil. Z urjenjem tudi na območjih občin Kidričevo, Žetale, Podlehnik, Cirkulane, Zavrč, Gorišnica, Ormož, Središče ob Dravi, Ljutomer in Lendava so enote spoznavale teren ter s povečano prisotnostjo prispevale k odvračanju nezakonitih prehodov državne meje in zagotavljale varnost prebivalcev obmejnega območja Republike Slovenije. “Občani bodo na terenu lahko srečevali bojna, terenska in tovorna vozila ter manjše skupine vojakov, občasno bodo mogoči tudi preleti vojaških helikopterjev in letal,” so pred dnevi napisali v sporočilu za javnost.

“Nezakonite migracije prek državne meje pomenijo grožnjo nacionalnovarnostnemu sistemu Republike Slovenije. Pomembno vlogo pri njihovem preprečevanju ima tudi Slovenska vojska, ki sodeluje s Policijo v skladu s prenovljenim operativno-taktičnim načrtom (OTN), ki ga uresničuje v okviru operacije Odboj. Ta določa oblike sodelovanja obeh ustanov, operacionalizira nacionalne interese ter omogoča sinergijske učinke deležnikov nacionalnovarnostnega sistema pri zagotavljanju stabilnosti in notranje varnosti prebivalcev Slovenije. Pripadniki Slovenske vojske pri varovanju meje sodelujejo skladno z vojaškimi taktikami, tehnikami in postopki, za katere so usposobljeni, ob upoštevanju standardov in pravil policijskih postopkov,” pojasnijo.

Na bralkin zapis so se v Slovenski vojski odzvali: “Ustrezna usposobljenost pripadnikov SV, za kar si v času urjenj prizadevamo, zahteva medsebojno sodelovanje vseh rodov in služb
Slovenske vojske, k čemur sodijo tudi njene zračne sile. Premiki po zraku so del usposabljanj, pri čemer se SV trudi biti čim manj moteča za prebivalce med doseganjem ustrezne stopnje usposobljenosti za izvajanje zakonsko določenih nalog.”

FOTO: slovenskavojska.si

V kolikor v Mestni občini Maribor naletite na kaj, kar menite, da si zasluži pozornost,
nam to lahko posredujete na info.bktv@gmail.com.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.