11:51, pet, 29. Mar

ODZIV: “UKC Maribor se srečuje s težavami pri nabavi opreme, ki je potrebna za kakovostno izvajanje zdravstvene oskrbe za paciente in nemoteno delo”





Pred dnevi smo poročali o stanju na pediatričnem oddelku UKC Maribor. “Piše se leto 1981 čeprav smo v letu 2022. Tipični primer v kaj se vlaga javni denar ! Nisem človek , ki bi kompliciral, ali da bi bil navajen luksuza saj v primerih, ko so otroci bolani, je tista tehtnica iz leta 1981 in prah po celem totalno nepomembna,” je zapisal Kristjan, ki je z nami delil fotografije posnete na prej omenjenem oddelku. Celoten članek najdete TUKAJ. Obrnili smo se na UKC Maribor in jih zaprosili za odziv.

“Na Kliniki za pediatrijo pravih izolacijskih sob pred nastopom epidemije praktično niso imeli”

“Soba, ki je omenjena na priloženi povezavi, je prehodna soba, soba, ki je namenjena izolaciji pacienta medtem, ko čaka rezultate testiranja na Sars-Cov-2, t.i. siva cona. Glede na rezultate testiranja se kasneje pacient premesti v določeno enoto,” so nam uvodoma dejali v UKC Maribor. Na Kliniki za pediatrijo pravih izolacijskih sob pred nastopom epidemije praktično niso imeli: “tako da smo bili v danih razmerah primorani storiti vse kar smo lahko, da smo vsem otrokom zagotovili strokovno, kvalitetno in enakovredno obravnavo. Sobe namenjene izolaciji otrok so v načrtu v prostorih nove stavbe namenjene bolnikom z infekcijskimi boleznimi, kjer bo eno nadstropje namenjeno izključno otrokom in njihovim staršem.”

V nadaljevanju so poudarili, da so v UKC Maribor zavezani k strokovni in kakovostni obravnavi vseh pacientov: “K temu pripomore primerna medicinska in tehnična oprema ter urejeni bolnišnični prostori. Se pa UKC Maribor, podobno kot tudi drugi zdravstveni zavodi v Sloveniji, srečuje s težavami pri nabavi sodobne, tehnološko napredne in vrhunske opreme, ki je potrebna za kakovostno izvajanje zdravstvene oskrbe za paciente in nemoteno delo.”

Z lastnimi sredstvi UKC Maribor ne more zagotavljati vse potrebne medicinske opreme in izvesti potrebnih sprememb v bolnišničnih prostorih, zato si zadnja leta še posebej prizadeva za vključitev nujno potrebnih investicij v medicinsko opremo in urejanje prostorskih razmer v državni proračun.

“V minulih dveh letih smo sicer zaključili nekaj težko pričakovanih investicij, npr. energetsko smo sanirali in klimatizirali Kliniko za pediatrijo, prenovili prostore ter namestili novo opremo v Enoto za intenzivno nego in terapijo otrok Klinike za pediatrijo, uredili smo bolnišnične prostore in namestili novo opremo v Oddelek za pljučne bolezni, ki se tako seli s Pohorja v matično enoto, umestili smo nov koronarografski aparat s pripadajočo opremo v nove prostore Oddelka za kardiologijo in angiologijo, finalizirali prostore MR diagnostike na Oddelku za onkologijo itd,” dodajo ob tem.

“UKC Maribor si želi, da je pri odločanju o razdelitvi sredstev iz državnega proračuna za investicije obravnavan enakovredno in sorazmerno s statusom terciarne ustanove.”

UKC Maribor je eden od dveh kliničnih centrov v Sloveniji. “Upravičeno se pričakuje, da so pacienti iz kateregakoli dela Slovenije deležni primerljivega zdravljenja, ki jo ob usposobljenih in vrhunskih kadrih omogoča tudi sodobna oprema. UKC Maribor si želi, da je pri odločanju o razdelitvi sredstev iz državnega proračuna za investicije obravnavan enakovredno in sorazmerno s statusom terciarne ustanove, ki zagotavlja strokovno in varno zdravljenje tudi za najzahtevnejše zdravstvene primere,” zaključijo.

V kolikor naletite na kaj, kar menite, da si zasluži pozornost, nam to lahko posredujete na info.bktv@gmail.com.

Druge novice

Comment

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.