08:56, pet, 29. Mar

Okoliške občine nasprotujejo Arsenovičevemu predlogu za nadzornike Mariborskega vodovoda





V Mariboru se obeta še ena menjava članov nadzornega sveta javnega podjetja pred iztekom njihovega mandata. Tokrat je na vrsti Mariborski vodovod. Župan Mestne občine Maribor Sašo Arsenovič je 16. septembra zahteval sklic skupščine, kjer naj bi se opravila menjava dosedanjih nadzornikov, to je Simona Štrancarja, Leonide Polajner in Matjaža Mihelaka. Zamenjali naj bi jih Damijan Škrinjar, Matjaž Štandeker in Melita Petelin.

Šest občin Upravne enote Lenart podaja nasprotni predlog

Vse to pa je očitno še le začetek, saj je šest občin Upravne enote Lenart – to so Lenart, Sveta Ana, Sveti Jurij, Sveta Trojica, Benedikt in Cerkvenjak – predlagalo nasprotni sklep za skupščino. Predlagajo, da se namesto Damijana Škrinjarja za nadzornika imenuje Vita Kranerja. Mariborski vodovod je namreč v lasti 19 občin in očitno si želijo imeti svojega predstavnika v Nadzornem svetu. Hkrati pa predlog kaže tudi na dejstvo, da si nikakor ne želijo zdrah v tem podjetju, ki bi jih imenovanje Škrinjarja prineslo.

Po svoje je to izziv za župana Maribora Saša Arsenoviča, kako bo ravnal, saj ni vprašanje samo, kdo bo nadzornik v Mariborskem vodovodu, temveč tudi kasnejše oblikovanje pravega holdinga javnih podjetij. Brez občin, ki so solastnice mariborskih javnih podjetij pravega holdinga ne more biti. Zato bo zanimivo spremljati, kako bo Arsenovič ravnal pri tem predlogu občin Upravne enote Lenart, saj se očitno niso usmerile proti imenovanju njegovega tesnega prijatelja Štandekerja, ki bi bil nedvomno lažja medijska tarča.

Nenavadna izbira nadzornikov

Izbira predlaganih nadzornikov je vsekakor zanimiva, saj je Matjaž Štandeker po dveh mesecih zaposlitve v kabinetu župana sporazumno prekinil pogodbo 28. februarja. Do sporazumne prekinitve pogodbe o zaposlitvi je prišlo po tem, ko je portal pozareport.si objavil, da naj bi pri nakupu nepremičnine na naslovu Ulice Eve Lovše 19, sedanje stavbe Zavarovalnice Grawe, prišlo do podkupovanja bančnikov na Deželni banki.

Na pozareport.si so zapisali:
»Štandeker naj bi tudi sam povedal, da je bil znesek 200 tisoč evrov sprva namenjen predstavnikoma Deželne banke, ni pa navedel imen. Ko naj bi ta denar osebno dostavil v Portorož, pa naj bi si ga tam po njegovih besedah razdelili štirje bančniki. Štandeker naj bi tudi priznal, da je takrat, ko se je odpeljal v Portorož, doma iz strahu pustil mobilni telefon.«
O tem je poročal tudi časnik Večer:
»Županov prijatelj Štandeker se je januarja znašel na udaru spletnega portala pozareport.si, ki mu je očital, da naj bi z Arsenovičem pri preprodaji poslovne stavbe v Ulici Eve Lovše v letih 2014 in 2016 podkupil štiri bančnike Deželne banke Slovenije. O tem poslu je nato policija začela zbirati obvestila, Štandeker pa je zanikal očitke o podkupovanju. Zoper Bojana Požarja je vložil kazensko zasebno tožbo zaradi razžalitve, obrekovanja in žaljive obdolžitve, ob tem pa je zoper portal pozareport.si vložil tudi dve odškodninski tožbi.«

Bodo predčasno zamenjali nadzornike Mariborskega vodovoda? Vir: Mariborski vodovod
Bodo predčasno zamenjali nadzornike Mariborskega vodovoda?
Vir: Mariborski vodovod

Precej neobičajno je tudi, da se za nadzornika predlaga Damijana Škrinjarja, ki je že bil v nadzornem svetu Mariborskega vodovoda v tekočem mandatu nadzornikov, bil razrešen in bi se v istem mandatu vrnil nazaj. To je precej neobičajno, še zlasti, ker je znano, da je v sporu z direktorjem Danilom Burnačem in tudi zaposlenimi. Njegovo imenovanje bo nedvomno prineslo velika trenja in spore v podjetje. Ni pa izključeno, da bo Škrinjar poskušal narediti vse, da se Burnača razreši.

Imenovanje mestne svetnice Melite Petelin za nadzornico pa je zanimivo predvsem z vidika dejavnosti, ki jo opravlja njeno družinsko podjetje in morebitnih konfliktov interesov, tako da bo pri tem morala biti zelo pozorna.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.