19:29, čet, 18. Apr

Okrog 200 mladoletnikov cepljenih s cepivom Janssen, državno tožilstvo ob tem preiskuje sume kaznivih dejanj





Specializirano državno tožilstvo preiskuje sume kaznivih dejanj, povezanih z nedovoljenim cepljenjem oseb, ki so mlajše od 18 let. Gre za skoraj 200 primerov mladoletnikov, ki so jih cepili s cepivi proizvajalcev Jannsen in AstraZeneca.

Specializirano državno tožilstvo je to potrdilo za portal Necenzurirano.si, ki poroča, da evropski regulator (EMA) prepoveduje cepljenje mladoletnikov s tema cepivoma, saj sta registrirana le za cepljenje odraslih oseb. Tožilstvo tako raziskuje, kdo je odgovoren za nedovoljeno cepljenje. NIJZ je septembra, ko so pri istem portalu razkrili te primere, odgovoril, da dopuščajo možnost administrativne napake pri vnosu v bazo cepljenja. A pri Necenzurirano.si so ugotovili, da je v bazah še vedno zapisano, da je cepivo Janssen dobilo 158 mladoletnikov, 40 mladoletnikov pa je dobilo cepivo AstraZeneca. Skupaj 198, septembra pa je v bazi  pisalo, da je skupaj 216 mladoletnikov dobilo eno od teh cepiv. Portal je še ugotovil, da je bil po podatkih NIJZ zadnji mladoletnik cepljen z Janssenom 12 oktobra, 14 dni za tem, ko je vlada omejila cepljenje s tem cepivom, torej po smrti 20-letne Katje.

Ali so bili mladoletniki seznanjeni s tveganjem?

Specializirano državno tožilstvo naj bi prejelo več prijav sumov storitve kaznivih dejanj pri cepljenju, več informacij na tožilstvu niso dali. Ugiba pa se, kaj lahko sama preiskava pokaže. Od tega, ali so cepilna mesta dobila ustrezna navodila, ali so zdravniki in drugo zdravstveno osebje bili malomarni ali pa je morebiti šlo za kazniva dejanja, povezana s korupcijo. Predvsem zato, ker pri Janssenu zadostuje en sam odmerek, zaščita pa se vzpostavi prej kot pa pri Pfizerju in Moderni. In to je marsikomu bolj privlačno.

Sume nepravilnosti preverjata tudi zdravniška zbornica in zdravstveni inšpektorat

Sicer pa sume nepravilnosti pri cepljenju preverja tudi Zdravniška zbornica Slovenije, prav tako tudi zdravstveni inšpektorat. Tam preverjajo tudi, ali so zdravniki pred cepljenjem seznanili mladoletnike tako s prednostmi kot tudi s tveganji. Morali bi jim namreč povedati, da pri Janssnu ni bilo narejenih kliničnih preiskav pri mlajših od 18 let, zato se ne ve, ali je cepivo zanje varno ali ne.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.