15:04, ned, 30. Jun

Okrogla miza Gospodarskega foruma SDS





V Radljah ob Dravi so ta vikend začeli z okroglo mizo Gospodarskega foruma SDS, kjer so govorili o priložnosti za delovna mesta in gospodarsko rast na področju lesa.


Les je nekaj izjemnega in v Sloveniji ga imamo ogromno. Zato je nujno potrebno, da se začnemo zavedati vseh možnosti, ki nam jih ponuja. Na okrogli mizi so tako spregovorili profesor biotehniške fakultete Franc Pohleven, Gregor Bolčina iz Zavoda za gozdove Slovenije ter Silvo Pritržnik, direktor gozdnega gospodarstva Slovenj Gradec. Okroglo mizo je vodila poslanka Zofija Mazej Kukovič, ki meni, da je naslednji korak k večji uporabi lesa tudi boljša izobrazba.

Profesor Pohleven je med drugim spregovoril o CO2 in podal tudi izziv, kako z manj energije izdelati več izdelkov. Meni, da je ena izmed rešitev prehod na energetsko potratne materiale. Predstavil je tudi različne podatke o lesu v Sloveniji.

Predaval je tudi Gregor Bolčina, ki meni, da so tri temeljna izhodišča gozdarstva sonaravnost, trajnost in večnamenskost. Spregovoril je tudi o tem, da ni strategije primarne lesne industrije in bi se morali najprej osredotočiti na to.

O delu z lesom je spregovoril direktor gozdnega gospodarstva Slovenj Gradec, ki je med drugim predstavil delo podjetja in MHM tehnologijo. Glede na količino lesa v Sloveniji moramo torej resno razmislisti o vseh možnostih, ki nam jih ponuja. Potrebno je iti naprej, postaviti dobro strategijo in se s konkurenčno ceno prebiti na tuje trge.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.