20:31, pet, 19. Apr

Okrožno tožilstvo v kriminalistični preiskavi Vrtca Ruše ni ugotovilo znakov kaznivih dejanj vzgojiteljice in ravnatelja





Kriminalistična preiskava v Vrtcu Ruše je zaključena. Tožilec ni prepoznal znakov kaznivega dejanja v primeru, ko naj bi vzgojiteljica kričala na enoletnega otroka. Inšpektorat RS za šolstvo in šport pa je po inšpekcijskem nadzorom nad delov v Vrtcu Ruše v izvedenskem mnenju Zavoda RS za šolstvo zapisal, da večjih kršitev ne zaznavajo. Vrtec je po prvem njihovem pregledu uvedel protidrsne podlage in otrok niso več privezovali na stole.

Januarja je anonimna prijava opozorila, da naj bi se v Vrtcu Ruše dogajale nepravilnosti. V njej je bilo zapisano, da naj bi vzgojiteljica kričala na jokavega otroka, ki naj bi bil povrh vsega tudi privezan s trakom na stolček. Ravnatelj Osnovne šole Janka Glazerja Ruše, pod katero spada tudi vrtec, Ladislav Pepelnik je nato vzgojiteljici odredil pisni opomin in uvedel trimesečni nadzor njenega dela. Vrtec Ruše pa so obiskali tudi policisti ter inšpektor Inšpektorata RS za šolstvo in šport. Čeprav je ravnatelj sam sprva rekel, da se mu privezovanje otrok ne zdi sporno, saj naj bi ga uporabili le pri otrocih, ki samostojno niso mogli sedeti na stolih, so nato tovrstno privezovanje opustili.

Zdaj je kriminalistična preiskava zaključena. Izvedla jo je policija, vodilo pa jo je Okrožno državno tožilstvo v Mariboru, ki v dejanjih vzgojiteljice in ravnatelja oziroma vrtca ni prepoznalo elementov kaznivega dejanja zanemarjanja mladoletne osebe.

Priporočilo za več pozornosti usposabljanju delavcev na področju medsebojne komunikacije

Marca pa je Inšpektorat RS za šolstvo in šport ravnatelju Osnovne šole Janka Glazerja Ruše,pod katerega sodi Vrtec Ruše, poslal izvedensko mnenje Zavoda RS za šolstvo. Ta večjih kršitev ne
zaznava. Izvedenka je v sklepnem mnenju navedla, da vzgojno-izobraževalni proces zdaj poteka skladno z načeli Kurikuluma za vrtce, otrokom je zagotovljeno varno in spodbudno okolje. Zagotovljena jim je ustrezna podpora pri njihovih osnovnih bioloških in socialnih potrebah, je še zapisano. Pedagoška komunikacija je v odnosu do otrok spoštljiva. Je pa bilo podano priporočilo, da se mora več pozornosti nameniti dodatnemu usposabljanju strokovnih delavcev na področju medsebojne komunikacije.

Namesto trakov zdaj protizdrsne podlage

V izvedenskem mnenju je bilo tudi izpostavljeno, da je bila uporabljena neustrezna dikcija “privezovanja otrok na stolček”, saj otrok s trakom ni bil privezan na stolček, temveč mu je
trak preprečeval padec oziroma drsenje. Vrtec je po mnenju izvedenke tudi v tem primeru ustrezno ukrepal, saj so prenehali uporabljati trakove. Zdaj uporabljajo protizdrsne podlage. Ravnatelj je zapisal, da je tak način zaščite otrok pred zdrsom s stolčka ustrezen, ne pa optimalen. Dodal je še, da uporaba trip-trap stolčkov z dodatnim širšim zaklopom ni ustrezna, saj otrokom omejuje samostojnost pri prehranjevanju in pri vzgojno-izobraževalnem delu pri mizah.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.