16:26, sob, 14. Sep

Okužbe s HIV zaradi strahu in stigme še vedno zaznane prepozno





Epidemiološka situacija na področju okužb z virusom HIV je v Sloveniji ena izmed najboljših v Evropi. Vseeno pa je še veliko okužb zaradi stigme in strahu pred testiranjem zaznanih prepozno, so danes opozorili strokovnjaki na nacionalnem posvetu Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) pred svetovnim dnevom boja proti aidsu.

Letos mineva 35 let od razglasitve tega svetovnega dneva, kar pomeni tudi 35 let združenih prizadevanj za obvladovanje te epidemije, je poudaril namestnik strokovnega direktorja na NIJZ Rade Pribakovič Brinovec. V tem času je bil po njegovih besedah narejen izjemen napredek na področju diagnosticiranja in preprečevanja okužb z virusom HIV.

NIJZ je še posebej usmerjen v preprečevanje in pravočasno odkrivanje okužb. “Dostopnost zdravljenja in še posebej testiranja želimo še povečati. S pomočjo testiranja bi namreč lažje obvladovali pojav okužb, s tem pa bi tudi lažje dosegli ciljne skupine, saj številni diagnozo še vedno prejmejo prepozno,” je poudaril. K temu prispeva stigma, ki je v družbi še vedno prisotna in ljudi odvrne od testiranja.

O tem je spregovoril tudi Janez Tomažič s klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana, ki je izpostavil strategijo Nezaznavnost je enako neprenosljivost. Strategija je namenjena ključne skupine in splošno javnost informirati o dejstvu, da osebe, ki se učinkovito zdravijo in imajo v krvi nezaznaven virus HIV, tega ne prenašajo na druge. Strategija je po njegovih besedah pomembna, saj odpravlja sram in strah pred spolnim prenosom ter tako spodbuja pravočasno testiranje in zmanjšanje stigme.

V Sloveniji je sicer okužba s HIV zelo dobro obvladan javnozdravstveni problem, je poudarila generalna direktorica direktorata za javno zdravje na ministrstvu za zdravje Vesna Marinko. “Uvrščamo se med države, ki ohranjajo nizko stopnjo epidemije. HIV se ni pomembno razširil v nobeni podskupini prebivalstva. Imamo eno najnižjih epidemij virusa v Evropi,” je poudarila.

Pri tem je izpostavila, da je v Sloveniji za moške, ki imajo spolne odnose z moškimi, že od leta 2018 dostopno zaščitno predizpostavitveno zdravljenje pred okužbo z virusom HIV PrEP. Vse nosečnice so od leta 2022 presejalno testirane na HIV s ciljem, da se v Sloveniji ne bo rodil otrok, okužen s HIV.

vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.