Opera in balet SNG Maribor s Puccinijevo Turandot v Padovi

Opera in balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor gostuje v Padovi z opero Turandot Giacoma Puccinija, ki so jo pripravili z režijo Filippa Tonona in pod taktirko Alviseja Casellatija. Uprizorili jo bodo danes in v nedeljo.

Turandot je zadnja Puccinijeva opera, ki jo pisal leta 1924, zaradi skladateljeve prezgodnje smrti pa jo je dokončal Franco Alfano. Turandot predstavlja konec in zadnji pravi vrhunec obdobja vélike italijanske operne tradicije belcanta. Puccini je z njo evropskemu občinstvu približal takrat še neslišane eksotične in z mistiko prežete glasbene svetove, saj v njej zaživi duh starodavne Kitajske.

Turandot, Rebeka Lokar, SNG Maribor. Foto: Tiberiu Marta

Turandot, Rebeka Lokar, SNG Maribor. Foto: Tiberiu Marta


Zgodba govori o lepi, a kruti kitajski princesi Turandot, ki svojim snubcem, med drugim tudi neznanemu tatarskemu princu Calafu, zastavi tri uganke. Puccini pa je dogajanje odel v bogato orkestrirano glasbeno teksturo, iz katere izstopajo solistične točke princese Turandot in sužnje Liù. Iz te opere pa je znana tudi ena izmed najslavnejših tenorskih arij Nessun dorma v izvedbi princa Calafa. Režiser Filipp Tonon se je podpisal tudi pod scenografijo, odrski gib in oblikovanje luči. Kostumografija pa je delo Cristine Aceti.

Galerija

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

0 KOMENTARJEV