23:25, čet, 18. Apr

Opozicija kritična do Počivalškovega sestanka v gostilni





Petkov obisk ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška v Prlekiji, kjer se je z lokalnimi predstavniki srečal v gostilni, odmeva tudi v opoziciji. Vrstijo se kritike, češ da naj bi pravila veljala za vse, ter tudi pozivi k odstopu.

Tanja Fajon: Minister mora oditi

Zdravko Počivalšek je sicer poudaril, da so poslovni sestanki tudi v trenutni epidemiološki situaciji dovoljeni. Da gre v tem primeru zelo očitno za dvojna merila, je po srečanju s predsednikom republike Borutom Pahorjem ocenila predsednica SD Tanja Fajon. “Na eni strani otroci ne morejo v šole, ljudje ne morejo delati, na drugi strani si lahko minister za gospodarstvo privošči posedanje v gostilni, ne glede na to, ali je šlo za sestanek ali karkoli drugega,” je dejala Fajonova. Ob tem je opozorila, da ima Počivalšek še večjo odgovornost. “Ne le, da mora minister oditi, tako kot mora oditi celotna vlada, to je še en kamenček več za njegovo odgovornost, ki jo že tako ima pri nabavi zaščitne opreme. Mislim, da si takšnih stvari res ne bi smel privoščiti,” je ocenila.

Luka Mesec: Oni se obnašajo, kot da zanje odloki ne veljajo

Po oceni koordinatorja Levice Luke Meseca je “Počivalškovo obedovanje v neki oštariji samo še eden od pokazateljev, da ta vlada ustvarja družbo prvo- in drugo razrednih državljanov. Drugorazredni smo vsi, prvorazredni pa vlada in ljudje okoli nje. Ker oni se obnašajo, kot da zanje odloki ne veljajo”. Mesec ugotavlja, da za vlado odloki očitno res ne veljajo. “Če za vse velja, da so lokali zaprti, so lokali zanje odprti. In to, da minister stopi pred kamere in začne stvar pojasnjevati, češ da je tam pil samo vodo, v ničemer ne zmanjša njegovega prekrška,” meni.

Alenka Bratušek: Najprej bi tisti, ki odloke sprejemajo, morali te odloke spoštovati

Podobno meni tudi predsednica SAB Alenka Bratušek. “V SAB bi si želeli, da smo vsi v državi enaki, ne da so nekateri prvorazredni in drugi drugorazredni,” je dejala. Počivalškov sestanek po njenih besedah kaže na to, da so očitno nekateri prvorazredni, vsi ostali pa drugorazredni. “Počivalšek poslovne sestanke verjetno lahko izpelje, vprašanje pa je, če je najbolj primerno, da je to bilo v gostilni,” je dodala. Ob tem je predsednica SAB opozorila, da težko ljudem nekaj predpišeš, zahtevaš, da to spoštujejo, jih kaznuješ s 400 evri, če na prostem pojedo rogljiček, hkrati si pa kot minister in predsednik vladne stranke dovoliš imeti sestanek v zaprti gostilni. “Najprej bi tisti, ki odloke sprejemajo, morali te odloke spoštovati,” je poudarila.

Brane Golubović: Sporočajo, da so nedotakljivi

“V zahodnih, zrelih demokracijah bi minister in oba poslanca že odstopili. Pri nas pa bodo iskali različne izgovore, zakaj se je to zgodilo,” je v izjavi v DZ ocenil vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović. Kot je ugotavljal, vlada s svojimi dejanji, s svojo aroganco in napuhom državljanom sporoča, da pravila, ki jih sami sprejemajo, za njih ne veljajo, veljajo pa za vse ostale. “Sporočajo, da so nedotakljivi. Sporočajo nam, da jim je dobro in normalno, da gre ta država v avtokracijo,” je še dejal Golubović.

Minister Počivalšek vztraja, da je bila uporaba prostorov gostilne za poslovni sestanek zakonita in upravičena, saj da je šlo za dovoljeno delovanje države.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.