09:52, pet, 29. Mar

Opozicija v Rušah preprečila podražitve





Včeraj popoldne se je v Rušah odvila 11. redna seja občinskega sveta. Na dnevnem redu so imeli občinski svetniki kar 16 točk, od tega nekaj tudi o podražitvah, ki pa na koncu niso bile potrjene.

V Občini Ruše so na včerajšnji seji debatirali tudi o novi ceni vrtca. Trenutne cene veljajo od 1.11. 2017, in jih spodaj navajamo v oklepajih. Na dnevni red te seje županja je Urška Repolusk, ki je bila sicer odsotna, sejo pa je vodil podžupan Jernej Ajd, predlagala tudi dvig cene vrtca, ki bi tako bil za prvo starostno obdobje dražji za 57, 35 evra na mesec.

Po novem predlogu naj bi znašale mesečne polne ekonomske cene programov v javnem vrtcu v Rušah:
– za prvo starostno obdobje 537,13 evra (stara cena: 479,78 evra),
– za drugo starostno obdobje 390,64 evra (stara cena: 364,97 evra)
– za kombinirani oddelek 430,44 evra (stara cena: 396,24 evra).

Kot razlog za zviševanje cen so navedli tudi, da so uslužbenkam morali zvišati plače po zakonu, v ekonomsko ceno so všteli tudi vse ostale stroške, katere konkretno pa v spodnjem videu.

Odbora potrdila zvišanje cen vrtca, nekateri občinski svetniki bili proti

Odbor za družbene dejavnosti je zviševanje cene potrdil, prav tako je povišanje cen potrdil odbor za javne finance. V razpravi pa so občinski svetniki opozorili, da gre za pretiran dvig cene vrtca in da naj razmislijo o drugih možnostih. Kot so poudarili, se če se primerjajo polne ekonomske cene za vrtec v Rušah s polnimi ekonomskimi cenami v vrtcih v Mariboru, Selnici ob Dravi, Šentilju in Slovenski Bistrici, hitro ugotovi, da Ruše spadajo med dražje.

Podpore ni županja dobila niti s stani članov koalicije. Drago Bolčina iz Levice je glasoval proti podražitvi, saj meni, da je velika masa ljudi, ki bi s težavo plačali novo ceno.

Darko Knez je pred glasovanjem dal tudi predlog, da se iz glasovanja izloči občinskega svetnika Ladislava Pepelnika, ki je ravnatelj osnovne šole in vrtca. Kot je navedel je poslal na občino dopis s tem predlogom, direktorica občinske uprave pa mu je zatrdila, da le-tega ni dobila, tako je Pepelnik normalno lahko glasoval v omenjeni zadevi.

Na koncu so za nove cene in s tem podražitev vrtca glasovali:

Jernej Ajd, Lovro Bačun, Tamara Gornjak, Ladislav Pepelnik, Sonja Irena Kukovec Stajan, Mihael Kranjčević, Martin Lesjak, Andrej Pliberšek in Bojana Muršič.

Proti novim višjim cenam vrtca pa so glasovali:

Peter Juhart, Petra Mušič, Darko Knez, Barbara Jert, Blaž Sternad, Marjana Kotnik Poropat, Drago Bolčina, Danilo Lešnik in Silverija Belčič.

Z rezultatom 9 proti 9 tako sklep za nove cene vrtca ni bil sprejet.

Po tej 10. točki na redni seji Občine Ruše je sledila 11. točka, kjer je bilo govora o uskladitvi cen komunalnih in drugih storitev v letu 2020 (grobnina za najem grobov). Predlog županje je bil, da občinski svet Občine Ruše potrdi cene grobnin za najem grobov v Občini Ruše, kot sledi:

II. Cena odkupa napisne plošče za žarno nišo v žarnem zidu znaša 301,00 € (brez DDV);
III. Cena zakupa žarne niše v žarnem zidu znaša 432,00 € (brez DDV);
IV. Najemnina za uporabo mrliške vežice znaša 60,00 € (brez DDV).

Z omenjenim predlogom bi tudi uvedli novo možnost pokopa in sicer položitve žare v žarno nišo, v žarnem zidu. A svetniki se niso strinjali, da se strošek postavitev le-tega prevali na prebivalce Ruš.

Na koncu so za omenjen predlog glasovali:

Jernej Ajd, Lovro Bačun, Tamara Gornjak, Ladislav Pepelnik, Sonja Irena Kukovec Stajan, Mihael Kranjčević, Martin Lesjak, Andrej Pliberšek in Bojana Muršič.

Proti zgornjim cenam pa so glasovali:

Peter Juhart, Petra Mušič, Darko Knez, Barbara Jert, Blaž Sternad, Marjana Kotnik Poropat, Drago Bolčina, Danilo Lešnik in Silverija Belčič.

Z rezultatom 9 proti 9 tako sklep ni bil sprejet.

Glasovanje je očitno razburilo občinskega svetnika Ladislava Pepelnika.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.