15:42, čet, 28. Mar

OPOZORILO VOZNIKOM: Naj bo pustni čas varen!





Ta vikend bodo zaznamovale pustne povorke in rajanja. Policisti ob tej priložnosti opozarjajo, naj bo pustni čas “vesel, pa tudi varen! Za volan brez pustne maske in ne pod vplivom alkohola.” Objavljamo nekaj preventivnih nasvetov in opozoril policije.

Vozniki med vožnjo v cestnem prometu ne smejo nositi pustnih mask: “Zakon o pravilih cestnega prometa (ZPrCP) v 35. členu namreč predpisuje, da voznik med vožnjo ne sme uporabljati opreme ali naprav na način, ki bi zmanjševal njegovo slušno ali vidno zaznavanje ali zmožnost obvladovanja vozila. Sem sodijo tudi maske, lasulje, kostumi in podobno!“, so zapisali na spletni slovenske policije. Za neupoštevanje te določbe je predpisana globa 120 evrov. Prepoved nošenja mask pa pri mejni kontroli ob prečkanju mejnega prehoda velja za vse potnike, ne zgolj voznika.
Vstop v objekt s pustno masko:
Če lastnik ali upravljavec varovanega območja oziroma varnostnik, ki to območje varuje, oceni, da bi vstop oseb, ki nosijo pustne maske, lahko ogrozil varnost ljudi, osebno varnost, varnost premoženja ali red na varovanem območju, lahko varnostniki uporabijo vse ukrepe v skladu z zakonom, ki ureja zasebno varovanje. Med drugim lahko varnostniki od oseb zahtevajo, da maske odstranijo z obraza, ugotovijo istovetnost osebe, opravijo površinski pregled, če oseba slednje odkloni, pa preprečijo vstop na varovano območje. Obvestilo o prepovedi vstopa oseb s pustnimi maskami na varovano območje mora biti označeno na vhodu varovanega območja.
Policisti svetujejo še:
Pri nenadnem zaviranju ali prometni nesreči lahko različni pripomočki (deli pustnih mask, palice, orodje in drugi predmeti), ki so v kabini, poškodujejo vozika in potnike v vozilu, zato svetujemo, da jih pospravite v prtljažnik vozila.
Vse tiste, ki se boste kot vozniki odpravili na različna praznovanja in pustne zabave, opozarjamo, da ne uživate alkohola ali drugih psihoaktivnih snovi in zdravil, ki zmanjšujejo sposobnost za vožnjo. Tistim pa, ki boste uživali alkoholne pijače, svetujemo, da poskrbite za druge, primernejše oblike prevoza na zabavo ali domov.
Prilagodite hitrost vožnje stanju in lastnostim ceste, prometnim razmeram ter lastnemu znanju in izkušnjam.
Pripnite se z varnostnim pasom!

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.