09:49, čet, 25. Apr

Ormoška knjižnica dobila certifikat za zeleno knjižnico, v svetovnem vrhu je edina iz Evrope





Izbor najboljše zelene knjižnice na svetu v letu 2021 je za nami, so zapisali na občinski spletni strani in se pohvalili s certifikatom, ki ga je Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož dobila za drugo mesto.

Knjižnica Franca Ksavra Meška. Vir: Google maps

Finalistov je bilo več, kot kaže pa tokrat niso razvrščali knjižnic na drugo, tretje in četrto mesto, ampak so se lahko finalisti pohvalili kar z drugim mestom v izboru. Certifikat je Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož dobila skupaj s čestitkami predsednika ENSULIB, sekcije Mednarodne zveze bibliotekarskih društev in ustanov (IFLA), Harrija Sahavirta, in sekretarke dr. Petre Hauke. “A ker brez vas, obiskovalcev, lokalnih strokovnjakov, društev, ustanov in zavodov, članov Šole zdravja ter gostov strokovnih predavanj, delavnic, Vinskih zgodb ter drugih dogodkov, seveda pa tudi financerjev vseh treh občin soustanoviteljic, tega uspeha ne bi bilo, se vam za vaš doprinos iskreno zahvaljujemo, hkrati vas pa prav lepo vabimo, da skupaj z nami še naprej ustvarjate našo in vašo zeleno zgodbo,” so se iz te knjižnice zahvalili.

Najboljša zelena knjižnica na svetu je v Kanadi

Kot najboljša zelena knjižnica na svetu v letu 2021 je bila razglašena edmontonska iz Kanade, Knjižnica Ormož kljub temu ponosna, da je v svetovnem vrhu kot edina iz Evrope.
Na Svetovnem knjižničarskem in informacijskem kongresu 2021 je zraven številnih drugih dogodkov potekal tudi izbor Mednarodne zveze bibliotekarskih društev in ustanov (IFLA) za najboljšo zeleno knjižnico na svetu, IFLA Green Library Award 2021, katerega namen je: ozaveščanje družbene odgovornosti knjižnic, prepoznavanje njihove vodilne vloge v okoljskem izobraževanju ter spodbuda zelenim knjižnicam, da predstavijo svoje aktivnosti mednarodnemu občinstvu. V letu 2021 sta prvič bila razglašena dva zmagovalca, prvi v kategoriji najboljše zelene knjižnice, kjer se je v ožji izbor za nagrado uvrstila tudi ormoška knjižnica, in drugi v kategoriji najboljšega zelenega projekta. Najboljša zelena knjižnica na svetu je postala splošna knjižnica v Edmontonu v Kanadi, ki je na ocenjevalce naredila vtis z dejstvom, da je v zadnjih 13 letih kar 9 izmed njihovih prenovljenih knjižnic prejelo certifikat LEED, mednarodno priznan način certificiranja za trajnost in kakovost zgradb, predstavili so pa na novo zgrajeno, v letu 2020 ponovno odprto Knjižnico Stanley A. Milner, so zapisali pri Knjižnici Franca Ksavra Meška Ormož. Najboljši zeleni projekt je izvedla finska Mestna knjižnica Oulu, v letošnjem letu so pa prvič podelili posebno nagrado za izjemen projekt, ki je bil dosežen z izjemno majhnimi finančnimi sredstvi, imel pa velik vpliv na lokalno skupnost in širše, prejela ga je pa kubanska knjižnica.

Majhna knjižnica z velikim srcem

“Majhna knjižnica z velikim srcem” je Knjižnico Franca Ksavra Meška Ormož v predstavitvi finalistov na svoji uradni spletni strani označila IFLA. Upravičeno, bi lahko rekli, saj se je v izboru za nagrado kot edina evropska knjižnica v ožjem izboru pomerila z neprimerljivo in skoraj nepredstavljivo večjimi zelenimi knjižnicami iz Severne Amerike, Azije in Avstralije, a s svojimi kakovostnimi in privlačnimi dogodki ter neformalnimi in vseživljenjskimi izobraževanji z zeleno vsebino, ki koristijo tako uporabnikom kot tudi lokalnemu okolju, prepričala krovno mednarodno knjižničarsko organizacijo, da kot zelena oz. trajnostna knjižnica spada v sam svetovni vrh. V njem se vidimo tudi v prihodnosti. Že sedaj se na naši zeleni poti veselimo novih partnerstev, doma in v tujini, novih zamisli, novih priložnosti, novih uspehov, predvsem pa, da se bomo iz učencev, ki so nadvse uspešno in hitro usvojili v zadnjih letih pridobljeno znanje, prelevili v učitelje in za zeleno pot navdihovali druge slovenske splošne knjižnice.

Povzetek predstavitve Knjižnice Franca Ksavra Meška Ormož

Zelena knjižnica združuje lokalno skupnost na poti do trajnostnega razvoja na uradni spletni strani IFLE:  “V majhnem mestu na obrobju Slovenije je v starem gradu bila majhna knjižnica z velikim srcem. Po selitvi v energetsko prenovljene prostore z obsežnimi zelenimi površinami, ki so pripadale stavbi, je knjižnica v Ormožu postala okolju in prebivalstvu prijazna zelena knjižnica. Knjižnica ponuja kakovostne in privlačne dogodke ter neformalno in vseživljenjsko učenje z zeleno vsebino, ki koristi tako uporabnikom kot lokalnemu okolju. Dejavnosti so dostopne vsem obiskovalcem in pomembno vplivajo na dojemanje knjižnice ne le kot kulturne ustanove, ampak tudi kot dejavnik ozaveščanja in pridobivanja novih znanj. Knjižnica s svojimi programi pomembno prispeva k vseživljenjskemu učenju odraslih, dvigu kakovosti življenja, ohranjanju nesnovne kulturne dediščine, izboljšanju ekološke ozaveščenosti, zagotavljanju socialne vključenosti in občutka pripadnosti skupnosti. Povezuje lokalne strokovnjake in uporabnike knjižničnih storitev vseh starosti, ki si delijo veliko različnih znanj, spoznavajo različne vidike zdravega načina življenja ter se seznanijo s pomenom ohranjanja narave in vlogo sodelovanja v lokalni skupnosti, kjer ni zelena le knjižnica; zelenemu gibanju se počasi pridružuje celotna skupnost. Knjižnica s svojimi dejavnostmi in njihovimi učinki posredno prispeva tudi h gospodarskemu razvoju lokalne skupnosti. Knjižnica želi gojiti ljubezen do okolja, branja, vseživljenjskega učenja in seveda ljudi.”

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.