01:30, pet, 5. Jul

Osrednji projekt v Občini Muta je vodooskrba





Mirko Vošner, župan Občine Muta, je danes predstavil ključne investicije v Občini: urejanje varnih cestnih povezav med Zgornjo in Spodnjo Muto, energetska sanacija stanovanjskih blokov, urejanje kolesarskih ter peš poti in – najpomembnejša – vodooskrba. Trenutno pripravljajo novelacijo projekta, v katero so vključili ohranjanje vsaj 4 do 5 vitalnih vodnih virov.

Foto: Občina Muta
Foto: Občina Muta

Namesto izključno črpanja podtalnice, želimo in moramo ohranit vsaj 4 do 5 vitalnih vodnih virov“, je bil jasen Vošner. To je postavil kot predpogoj za sodelovanje oz. vztrajanje pri projektu. Vanj bodo vključili obstoječe in nove gravitacijske vodne vire ter izvedli racionalizacijo projekta. “Osebno se zavezujem, da se projekt zaradi tega ne bo niti za en evro podražil“, je dodal Vošner. Bodo pa z novelacijo skušali zagotoviti zadostno količino kakovostne vode, ki ustreza pretoku 5 litrov na sekundo, kolikor Muta (po izračunih strokovnjakov) potrebuje za oskrbo približno 3.600 prebivalcev. Ključni med vodnimi viri, ki jih dodajajo v novelacijo, je zasebni vodni vir na avstrijski strani Mlak. Po pogovorih in pogajanjih, so sedaj v zaključni fazi priprave pogodbe. Po novelaciji oz. vključitvi omenjenih vodnih virov v sam projekt vodooskrbe, pa se bodo najbrž pomirile strasti pred nekaj meseci dokaj “glasne” civilne iniciative.

Občina Muta

Ob današnjem srečanju z novinarji je Vošner izpostavil še nekaj projektov:
– uspešno sanacijo ozkega grla na klancu Zg. Muta – Sp. Muta. Ta investicija je znaša približno 70 tisoč evrov, ocenjuje pa jo kot zelo pomembno za zagotavljanje večje prometne varnosti
– energetsko sanacijo in ureditev fasad treh večstanovanjskih objektov. Trenutno sanirajo tretjega ob blokov, zgrajenih v 60ih letih

Med investicijami, ki jih trenutno izvajajo, je denimo (intenzivno) priključevanje objektov na kanalizacijo (po lanski pridobitvi čistilne naprave Muta-Vuzenica), s prvim septembrom pa bodo pričeli z zaključevanjem 1. faze komunalnega opremljanja v naselju SE3 Zg. Muta.
Med načrti za prihodnost pa je Vošner izpostavil krepitev odličnih odnosov s sosednjo Avstrijo, kajti prav v čezmejnem sodelovanju vidi bistven potencial za izvajanje skupnih projektov. Ob že omenjeni kooperaciji znotraj projekta vodooskrbe, je prepričan, da bi si lahko vzeli zgled in tudi v Občini Muta uredili kolesarske poti, kot so jih videli pri sosedih.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.