00:52, čet, 25. Apr

OTP banka vidi v prevzemu Nove KBM obojestransko korist





Predsednik upravnega odbora in glavni izvršni direktor OTP banke Sandor Csany po zaključenem prevzemu Nove KBM poudarja, da je ta prevzem v obojestransko korist. Na vodilnem mestu bo ostal dosedanji predsednik uprave Nove KBM John Denhof, njegova namestnica bo glavna izvršna direktorica SKB banke Anita Stojčevska.

Csany je na današnji novinarski konferenci v Mariboru izpostavil, da je OTP s svojim razvojem v zadnjih 30 letih dokazala, da je stabilna in inovativna banka, ki ne zahaja v nerazumna tveganja, ampak se stalno osredotoča na stabilnost in razvoj.

Trenutno je navzoča v 11 državah, s skorajšnjim prevzemom v Uzbekistanu bo v 12 državah. V svoji poslovni mreži ima več kot 1400 poslovalnic, več kot 33.000 zaposlenih in okoli 16 milijonov strank. “Rezultati kažejo, da je naša strategija uspešna in zato je v prihodnje ne nameravamo spreminjati,” je dodal eden najbogatejših Madžarov.

“Rastemo v vseh državah, kjer smo,” je dejal. Rast pričakuje tudi v primeru prevzema Nove KBM s sedežem v Mariboru, ki je bil izveden 6. februarja po pridobitvi soglasja slovenskega varuha konkurence. “Ta prevzem je za nas zelo pomemben. Nova KBM je zelo dobra banka, zelo dobro posluje, veliko pozornosti namenja razvoju zaposlenih,” je povedal Csany.

Stranke bodo o vsem pravočasno obveščene

“V določenih segmentih je celo boljša od nas, zato se bomo tudi mi učili od nje. Ne želimo samo učiti, ampak se želimo tudi učiti,” je dodal. Med prednostmi Nove KBM je navedel tudi dejstvo, da se nahaja v sosednji državi, za katero si želi, da bi okrepila gospodarske vezi z njegovo domovino Madžarsko.

Po besedah predsednika uprave Nove KBM Johna Denhofa je Nova KBM v zadnjih šestih letih dosegla velik napredek na vseh področjih. Verjame, da bo sledila razvoju tudi v prihodnje, obenem pa ohranjala svojo močno vlogo v lokalni skupnosti.

Csany je povedal, da so ta teden vplačali kupnino za Novo KBM, zdaj pa sledi postopek integracije Nove KBM z SKB banko, ki je že tri leta članica skupine OTP. Ta postopek bo predvidoma trajal leto in pol, do takrat pa za stranke omenjenih bank ne bo sprememb.

“Stranke SKB banke bodo še vedno hodile v poslovalnice SKB banke in stranke Nove KBM v poslovalnice Nove KBM. Ko bo prišlo do združitve, čez leto in pol, bomo stranke pravočasno obvestili o spremembah. Vsekakor pa računamo, da bomo celoten proces peljali tako, da bo za stranke čim manj moteče,” je pojasnila Anita Stojčevska.

Grafično podobo že prilagajajo prevladujoči zeleni barvi

O prihodnjem imenu in sedežu združenih bank še ni odločeno, tudi za zaposlene v Novi KBM in SKB banki naj za zdaj ne bi bilo sprememb.

Grafično podobo sicer že prilagajajo prevladujoči zeleni barvi, od 1. marca pa bodo združili mrežo bankomatov Nove KBM in SKB banke, kar pomeni, da bodo stranke omenjenih dveh bank lahko brezplačno uporabljale skupno mrežo okoli 450 bankomatov obeh bank v Sloveniji.

Višina kupnine ostaja skrivnost. Namestnik predsednika upravnega odbora OTP Laszlo Wolf je povedal, da prodajalec ni odobril javnega razkritja cene. Po pisanju medijev naj bi znašala okoli milijardo evrov.

Skupino Nova KBM, ki obsega matično banko in družbo Aleja finance, je OTP kupila od dosedanjih lastnikov, to so finančni skladi v upravljanju povezanih družb Apollo Global Management z 80-odstotnim deležem ter Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD) z 20-odstotnim deležem. Stoodstotni delež Nove KBM v družbi Summit Leasing Slovenija ostaja v lasti skladov Apollo in EBRD.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.