11:17, sob, 20. Apr

Otroci s posebnimi potrebami lahko doživijo stres zaradi šolanja na daljavo in vračanja v šolske klopi





Danes so se po odloku vlade odprla vrata vrtcev in šol za otroke s posebnimi potrebami. Otrokom s posebnimi potrebami, med njimi so tudi avtisti, lahko tako velike spremembe kot je najprej šolanje na daljavo, nato pa prihod nazaj, povzročijo stres. Tega bodo v naslednjih dneh na Centru za sluh in govor Maribor skušali ublažiti.

Kako so se na vrnitev v šolske klopi pripravljali zaposleni, otroci iz vrtca ter učenci šole Centra za sluh in govor Maribor nam je povedal direktor Samo Rumež.

Naj spomnimo na zakulisje dogajanja. Ustavno sodišče je vladi naročilo, naj omogoči izvajanje programov za otroke s posebnimi potrebami najpozneje 4. januarja. Včeraj so tako po zavodih opravili testiranja zaposlenih, danes pa so se v vrtce in šole vrnili otroci, ki zaradi svoje specifične situacije potrebujejo drugačno obravnavo. Na Centru za sluh in govor so se od dneva, ko so dobili sporočilo ministrstva, torej od 28. decembra 2020, pripravljali na ponovno delovanje v matičnih prostorih, veliko pozornost pa so posvetili otrokom in njihovim družinam, da bi stresno obdobje čim bolj ublažili. Otroci, še posebej avtisti, imajo namreč manjši socialni krog, drugačne navade, vajeni so rutine. Vsaka sprememba, sploh pa tako velika, ki se zgodi, ko šolanje postane na daljavo ali pa se vrne v vrtec in šolo, jim namreč lahko povzroči toliko stresa, da za nekaj časa to vpliva tudi na njihovo percepcijo in dojemanje zunanjega sveta ter njihov razvoj.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.