02:17, ned, 28. Jul

Označevanje posod pri Snagi d.o.o.





V ponedeljek 14. septembra bodo v Snagi d.o.o. pričeli s projektom označevanja posod, v katerih njihovi uporabniki zbirajo mešane komunalne odpadke in biološke odpadke. Tako bodo od 14. septembra na terenu ekipe, ki bodo na posode nameščale čipe in nalepke, na katerih bo zapisana identifikacijska številka posode, naslov, na katerem je posoda prijavljena oziroma odjemno mesto, kot ga imenujejo v strokovnem jeziku in QR koda s koledarjem odvozov za to lokacijo. Čipiranje in opremljanje posod z nalepkami bodo izvajali zaposleni izvajalca Eko Lux, ki je bil izbran na javnem razpisu, saj je projekt vreden 80 tisoč evrov, investicija pa bo povrnjena v enem letu.

Snaga

S čipiranjem in označevanjem posod bodo pričeli v občini Lovrenc na Pohorju, do sredine decembra pa predvidevajo, da bodo označili vseh 34 tisoč posod, v katerih njihovi uporabniki zbirajo mešane komunalne odpadke (črna posoda) in 14 tisoč posod, v katerih zbirajo biološke odpadke. V tem času bodo uporabniki predhodno v svoje poštne nabiralnike prejeli obvestilo, da pri naslednjem odvozu mešanih komunalnih odpadkov in bioloških odpadkov posode pustijo na prevzemnem mestu vse dokler na njih ne bodo opazili nove nalepke. Medtem ko bo čip nameščen na notranji del posode, bo nalepka na zunanji bočni strani posode, nameščali pa jo bodo na dan odvoza ali v izjemnih primerih dan kasneje. Ko bodo uporabniki na svojih posodah opazili nalepko, lahko posodo postavijo na svoje običajno zbirno mesto.

Uporabnikom, ki se bodo v času izvajanja označevanja posod z vlogo prijavili na odvoz odpadkov, bodo posode dostavljali njihovi zaposleni, prav tako bodo tudi poškodovane posode menjavali za nove izključno njihovi zaposleni z dostavo na dom. Do sredine decembra oziroma zaključka projekta tako manipulacije s posodo v teh dveh primerih ne bodo obračunavali. Z drugimi besedami, vse posode, ki bodo šle od 14. septembra iz njihovega podjetja, bodo že ustrezno označene.

Z označevanjem posod bodo identificirati tiste uporabnike, ki niso prijavljeni na odvoz odpadkov, pa jim vseeno nastavljajo posode. Ker trenutno ekipa na smetarskem vozilu na terenu še ne more preveriti, ali je uporabnik pri njih tudi dejansko prijavljen na odvoz, so sistem številni izkoriščali.
To obdobje se zaključuje, saj bodo ekipe na terenu v začetni fazi opremljene z ročnimi čitalci čipov, s katerimi bodo preverjali vključenost posod v sistem ravnanja z odpadki, kasneje pa bodo optične čitalce čipov nameščali na smetarska vozila. Tako bodo zaposleni natančno vedeli, kdo je prijavljen v sistem ravnanja z odpadki in kdo ne – uporabnikom, ki niso prijavljeni, posod seveda ne bodo praznili.

Delovodje bodo nato stranko, ki ni prijavljena v odvoz, posode pa nastavlja, obvestili, da se v skladu z veljavnimi predpisi mora prijaviti na odvoz odpadkov. Če tega kljub pozivu ne bo storila v doglednem času, bo s svojimi pooblastili in v okviru svojih pristojnosti ukrepal medobčinski inšpektorat, znotraj katerega delujejo komunalni inšpektorji.

Prepričani so, da bodo z ukrepom naredili sistem obračunavanja bolj pravičen za vse njihove uporabnike, saj se trenutno dogaja paradoks, da tisti, ki vestno ločujejo in plačujejo položnice, plačujejo tudi za tiste, ki enostavno nastavijo posode, za njihov odvoz in ravnanje z zbranimi odpadki pa ne plačujejo.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.