15:34, sob, 13. Jul

Paciente ZD dr. Adolfa Drolca Maribor v starosti med 30-34 let vabijo na testiranje

Vse paciente Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor v starosti med 30-34 let NIJZ vabi na preventivno presejalno testiranje na okužbo z bakterijo H. pylori.

Rak želodca je peta najpogosteje diagnosticirana vrsta raka in četrti najpogostejši vzrok smrti zaradi raka na svetu. V Sloveniji letno odkrijemo 450 novih primerov bolezni, 350 oseb letno umre zaradi tega raka. Preprečevanje razvoja bolezni je najboljša metoda za zmanjševanje umrljivosti zaradi raka želodca.

Obrnete se lahko na osebnega zdravnika

Nacionalni inštitut za javno zdravje in Zdravstveni dom dr. Adolfa Drolca Maribor v okviru evropskega projekta EUROHELICAN izvajata pilotno preventivno presejalno testiranje na okužbo z bakterijo Helicobacter pylori (H. pylori). V raziskavo je bilo povabljenih 4.000 pacientov ZD dr. Adolfa Drolca Maribor med 30-34 let starosti. Raziskava pa se bo sedaj razširila in bo možna za vse paciente ZD dr. Adolfa Drolca Maribor v starosti med 30-34 let, ki bi se želeli udeležiti presejalnega testiranja.

Vsi zainteresirani pacienti ZD dr. Adolfa Drolca Maribor, v starosti med 30-34 let starosti, naj se obrnejo na svojega izbranega osebnega zdravnika.

Okužba s H. pylori povzroča 89 odstotkov raka želodca, brez raka na prehodu v požiralnik. Približno 80 odstotkov vseh okuženih je brez simptomov, zato je pravočasno odkritje in zdravljenje okužbe ključno za zmanjšanje pojavnosti s H. pylori okužbo povzročenih bolezni (razjede želodca in dvanajstnika, dispepsija, gastritis, MALT limfom in rak želodca). Ozdravitev okužbe s H. pylori v mlajši odrasli dobi zmanjša možnost nastanka raka želodca do 63 odstotkov.

Presejalni program testiranja

S sodelovanjem v raziskavi lahko zmanjšate možnost za razvoj raka želodca in drugih resnih zdravstvenih težav ter prispevate k odločitvam Slovenije in EU glede vključitve populacijskega presejalnega programa testiranja in zdravljenja H. pylori med državne preventivne programe.

Zmanjšajte tveganje za razvoj raka na želodcu – Odkrijte in zdravite bakterijo H. pylori.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.