10:14, čet, 25. Apr

Padec emisij zaradi pandemije ne bo imel vpliva na podnebje





Nepričakovan padec emisij, ki je posledica ukrepov za zamejitev širjenja novega koronavirusa v času pandemije, ne bo imel dolgoročnega vpliva na podnebje, je sporočila mednarodna ekipa raziskovalcev. Da bi zaustavili podnebne spremembe bi se morali, kot so dodali, odpovedati uporabi fosilnih goriv.

Vir: Pixabay.com

Globalne emisije iz uporabe premoga, nafte in plina bi lahko letos upadle za osem odstotkov, predvsem zaradi ukrepov držav, ki so deloma ohromili gospodarstvo in javno življenje, študijo povzema francosko tiskovno agencija AFP.

Vendar pa ta padec ne bo imel pomembnega vpliva na podnebje, če se države ne bodo odločile za sistemske spremembe.

Raziskovalci so upoštevali izpuste desetih toplogrednih plinov v več kot 120 državah po svetu med februarjem in julijem. Ugotovili so, da so emisije ogljikovega dioksida in dušikovega oksida upadle za med 10 do 30 odstotkov.

Vendar pa so ti padci le začasni, zato dolgoročno ne bodo upočasnili podnebnih sprememb. Tudi, če bodo omejitve potovanj veljale še do konca prihodnjega leta, bi to lahko segrevanje ozračja upočasnilo le za 0,01 stopinje Celzija do leta 2030.

Ugotovili smo, da se lahko hitro spremenimo in prilagodilo, vendar je bilo to zdaj le začasno”, je zapisal direktor mednarodnega centra za podnebje na Univerzi v Leedsu Piers Fotster, ki je sodeloval pri raziskavi.

Študija, objavljena v Nature Climate Change, je tudi izpostavila, da čas odprave ukrepov predstavlja priložnost za strukturne spremembe globalnega gospodarstva, predvsem na področju javnega prometa. “Vendar bi se vlade morale osredotočiti na zeleno okrevanje,” je še poudaril Foster.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.