11:16, čet, 25. Apr

Pahor bo zdravniški zbornici ob 130-letnici vročil državni red za zasluge





V Zdravniški zbornici Slovenije bodo s slavnostno akademijo v Cankarjevem domu obeležili 130 let od začetka organiziranja zdravništva in 30 let ustanovitve zbornice v današnji obliki. Predsednik republike Borut Pahor bo ob tem zbornici vročil red za zasluge za povezovanje zdravnikov v prizadevanjih za negovanje ugleda zdravniškega poklica.

Zdravniška zbornica bo odlikovanje red za zasluge prejela kot priznanje za povezovanje zdravnikov in zobozdravnikov v prizadevanjih za negovanje ugleda in častnosti zdravniškega poklica ter izpolnjevanje poslanstva zdravniške etike ob 130-letnici začetkov krovne stanovske organizacije zdravnikov in zobozdravnikov na Slovenskem in ob 30-letnici vzpostavitve sodobne zdravniške zbornice v samostojni državi, so pojasnili v uradu predsednika republike.

V imenu zbornice bo priznanje sprejela Bojana Beović

Kot so sporočili iz zdravniške zbornice, bo visoko državno odlikovanje iz rok Pahorja v imenu zbornice sprejela njena predsednica Bojana Beović.

Beovićeva je ob tem spomnila, da so se v dobrem stoletju od začetkov organiziranja zdravništva pri nas menjale države, sistemi in glavna mesta, vloga zdravnikov pa je ostala nespremenjena. “Neizogibna politična vloga zdravništva je bila pogosto nezaželena, o tem priča tudi dvakrat prekinjena zgodovina stanovske organiziranosti zdravnikov na Slovenskem,” je pojasnila.

Prav zato so po njenih besedah posebej hvaležni za državno priznanje, ki ga razumejo kot spodbudo zdravništvu in zdravniški zbornici, da nadaljujejo svoje delo in poslanstvo: “Da bo svet boljši za vse ljudi, za bolnike in zdravnike.”
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.