23:15, tor, 23. Apr

Pahor: Slovenci smo dobili internet skoraj hkrati s svojo državo





Predsednik republike Borut Pahor je včeraj v Predsedniški palači priredil sprejem ob 30-letnici interneta v Sloveniji.

Obeležitev tega dosežka sodi v okvir predsednikovih prizadevanj za ohranitev zgodovinskega spomina na prelomne dogodke pred tridesetimi leti, so sporočili iz urada predsednika republike.

Pahor je v govoru na sprejemu poudaril, da smo po zaslugi znanstvenikov dobili dostop do interneta in postali gospodarji svojih komunikacijskih poti. To je bilo po besedah predsednika ključno za našo prihodnost v simbolnem in stvarnem pomenu.

Na svečanosti je z govorom nastopila tudi Borka Jerman Blažič, znanstvena svetnica laboratorija za odprte sisteme in mreže na Inštitutu Jožef Stefan in njegova dolgoletna vodja, ki jo je predsednik Pahor leta 2017 odlikoval za prispevek k razvoju računalniških komunikacij, interneta in internetnih storitev.

Od leta 1992 imamo v Sloveniji domeno .si, do tedaj smo uporabljali krovno domeno .yu.

Poudarila je, da je bila vzpostavitev internetnega omrežja v Sloveniji rezultat vneme znanstvenikov iz Slovenije in njihovih osebnih mednarodnih povezav z znanstveniki po svetu. “Mlada država je bila takrat še nepriznana in s to povezavo je dobila možnost za deljenje informacij s celim svetom,” je dejala.

27. novembra 1991 so iz laboratorija za odprte sisteme in mreže na Inštitutu Jožef Stefan vzpostavili prvo internetno povezavo s svetom: paketke IP so iz Ljubljane poslali v usmerjevalnik na Inštitutu za fiziko in matematiko v Amsterdamu in od tam v svetovni internet. Od leta 1992 imamo v Sloveniji domeno .si, do tedaj smo uporabljali krovno domeno .yu.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.