20:34, sob, 27. Jul

Pahor Sokiju “Jabolko navdiha”





Predsednik republike Borut Pahor je znanemu štajerskemu bobnarju Marku Soršaku – Sokiju vročil “Jabolko navdiha” za projekt “20 za 20 – za šole s posluhom”. Ob tej priložnosti so Predsedniško palačo obiskali številni znani glasbeniki, predsednik Pahor pa se je celo sam preizkusil kot bobnar.

FOTO: Urad predsednika RS
FOTO: Urad predsednika RS

Borut Pahor je na predstavitvi projekta “20 za 20” v Predsedniški palači gostil številne slovenske glasbenike in učence desetih osnovnih šol, na katerih se lahko prav zaradi Sokijevega projekta pohvalijo z novimi instrumenti.
Marko Soršak – Soki je (ne samo avtor projekta, temveč tudi) znan bobnar skupine Elvis Jackson. Glasbeno pot pričel pri dvanajstih, ko je glasba postala njegov jezik in njegov svet. Danes je glasbeni učitelj, ki je bobnanja naučil že več kot tristo mladih bobnarjev, skupaj s tistimi iz delavnic pa že blizu tisoč.

FOTO: Urad predsednika RS
FOTO: Urad predsednika RS

Pripravil je tudi bobnarsko video šolo z naslovom »Osnove modernega bobnanja«, ki je prvi tovrsten izdelek pri nas. Pri projektu “20 za 20” so se mu pridružili znani glasbeniki: Alya, David Kovšca – Buda (Elvis Jackson), Gregor Jančič (Happy Ol’McWeasel), Gregor Skočir (Big Foot Mama), Mile Kekin (Hladno Pivo), Reno Čiberj (Kingston), Slavc Kovačič (Čudežna Polja), Tinkara Kovač, Tomi Meglič (Siddharta), Tone Kregar in Jernej Dirnbek (MI2).

FOTO: Urad predsednika RS
FOTO: Urad predsednika RS

Soki pa si je s projektom prislužil »Jabolko navdiha«. Kot so med drugim zapisali v utemeljitvi, je že davno spoznal, kako čudežno se glasba dotakne človekove duše, ga prevzame, navdihuje in polni z novimi energijami. “Zato je Soki ob dvajseti obletnici svojega uspešnega bobnanja zasnoval projekt, kako mladim bodočim glasbenikom zagotoviti instrument, tudi če njihove šole in roditelji nimajo možnosti, da bi jim ga ponudili. Vsak otrok naj ima možnost ukvarjati se z glasbo, je Sokijeva tiha želja – vsi naj spoznajo radost, ki vznikne iz glasbe. […] Soki je s svojim bobnanjem in ustvarjalnostjo vzornik mnogim mladim glasbenikom. S svojim stremljenjem in zavzetim delom, da bi mladim odstrl skrivnosti ljubezni do glasbenega ustvarjanja in jim odprl poti do glasbene izobrazbe, pa je vzornik vsem. Je navdih, za katerega smo mu iskreno hvaležni.

FOTO: Urad predsednika RS
FOTO: Urad predsednika RS

Ob koncu sprejema in nastopov glasbenikov z otroki slovenskih osnovnih šol iz Rakeka, Mozirja, OŠ Draga Kobala, OŠ Franceta Prešerna, OŠ Cirkulane, OŠ Žalec, OŠ Otočec, OŠ Glazija, OŠ Žiri, OŠ Slivnica je za posebno presenečenje poskrbel predsednik Pahor. Na oder je povabil člane skupine Big Foot Mama ter z njimi na bobnih zaigral legendarno pesem ‘Nisem več s tabo’.
Podrobnosti v oddaji Občinski informator na BK TV.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.