15:19, čet, 18. Apr

Pasti pri dvigovanju denarja na bankomatih v tujini





Zveza potrošnikov Slovenije sporoča, da je nemška potrošniška organizacija Stiftung Warentest je objavila rezultate raziskave, s katero so preverjali stroške dvigov na bankomatih in kartičnih plačil v 29 državah. Za naše bralce z dovoljenjem nemških kolegov povzemamo glavne ugotovitve – preverite, katerim bankomatom se je v tujini bolje izogniti.

Raziskava je potrdila, da je tako pri dvigih na bankomatu kot pri plačilih s kartico bolje izbrati možnost “brez konverzije” oziroma “plačilo v lokalni valuti”, na kar smo na Zvezi potrošnikov Slovenije že večkrat opozorili. Gre namreč za dva različna menjalna tečaja: če izberete možnost “brez konverzije”, bo uporabljen tečaj vaše banke, drugače pa menjalni tečaj lastnika bankomata, ki je praviloma manj ugoden. Nemci so s testom ugotovili, da so razlike lahko tudi več kot deset odstotkov (primeri bankomatov na Hrvaškem, Češkem in Madžarskem ter v Turčiji in Veliki Britaniji).

Pazljivo, saj je pretvorba v evre draga past
Konverzija je na bankomatih zunaj evroobmočja pogosto ponujena takoj, zato je pri postopku potrebna posebna pazljivost. Za dvig si vzemite nekaj minut in dobro preberite vse, kar piše na vsakem koraku na zaslonu. Evropski zakonodajalec za zdaj žal še ni pripravil ustrezne rešitve, ki bi potrošnikom omogočila preprosto primerjavo tečajev na POS-terminalu ali bankomatu in s tem izbiro ugodnejše možnosti.

Nasveti
Vedno izberite dvig oziroma plačilo v lokalni valuti. Izognite se bankomatom Euronet, veliko jih je tudi na Hrvaškem. Denar dvigujte z debetno kartico, ne s kartico z odloženim plačilom.

Znane banke niso zagotovilo za ugodne dvige
Če mislite, da bodo dvigi na bankomatih znanih bank ugodnejši, se žal motite. Tudi napisi na ekranu, kot so “zagotovljen nespremenljiv menjalni tečaj”, “brez provizije” ali “brez nadomestila za pretvorbo”, ne zagotavljajo ugodnega menjalnega tečaja, sporočajo na Zvezi potrošnikov Slovenije. Splošnega pravila ni, zato povzemamo ugotovitve in navajamo primere “ugodnih” in “manj ugodnih” bankomatov za izbrane države.

Češka: uporabite bankomate Air Bank, Pharro; izognite se bankomatom Česká spořitelna, Moneta Money Bank, ČSOB.
Hrvaška: uporabite bankomate Agram Banke, Partner Banke ali Podravske banke; izognite se bankomatom Euronet.
Madžarska: uporabite bankomate CIB Bank, Erste Bank, KDB Bank; izognite se bankomatom Euronet.
Srbija: uporabite bankomate Banka Intesa, Komercijalna banka, Poštanska štedionica, Sberbank, Unicredit; izognite se bankomatom Raiffeisen in AIK Bank.
Tajska: nadomestilo bankomatov je vedno enako, dvignite višje zneske.
Turčija: izberite bankomate Halkbank, Yapi Kredi, Ziraat Bank; izognite se bankomatom Garanti Banksai, Akbank.
Velika Britanija: uporabite bankomate Barclays, Nationwide, Natwest, Santander; izognite se bankomatom Raphaels Bank.
ZDA: uporabite bankomate Citizens Bank; izognite se bankomatom Wells Fargo.

Dodatna nadomestila za dvige – v evroobmočju niso dovoljena
Nekateri lastniki bankomatov za dvige zaračunajo dodatna nadomestila, a uredba Evropskega parlamenta in Sveta o čezmejnih plačilih določa, da morajo biti čezmejna plačila (kamor spadajo tudi dvigi na bankomatu) enaka kot nadomestila, ki jih isti ponudnik plačilnih storitev obračuna uporabnikom plačilnih storitev za ustrezna nacionalna plačila enake vrednosti in v isti valuti. Nemški kolegi Zveze potrošnikov Slovenije, so od šestih državah evroobmočja, kjer so opravili test, odkrili, da ta nadomestila zaračunavajo v Grčiji in Španiji (dva do tri evre), Zveza potrošnikov Slovenije pa iz lastnih izkušenj dodaja Nemčijo (šest evrov). V Italiji, Litvi, Latviji in na Portugalskem nadomestil niso zasledili.

Zunaj evroobmočja boste za dvig na bankomatu svoji banki plačali višje nadomestilo kot doma, skoraj neizogibne so tudi dodatne provizije. Na Stiftung Warentest svetujejo, da poiščete bankomate z nižjimi provizijami (prikazano na zaslonu bankomata) in opravite manj dvigov, kjer so provizije fiksne.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.