15:14, pet, 29. Mar

PCT uveden v večino javnega življenja v državi





Danes stopajo v veljavo obsežne spremembe odlokov za omejevanje širjenja epidemije covida-19, ki uvajajo pogoj PCT v veliko večino javnega življenja v državi. Pogoja PCT ne bo treba izpolnjevati le mlajšim od 12 let oz. ob obisku trgovine z živili, drogerije ali lekarne. Izjema bo tudi obisk zdravnika zaradi nujnega zdravstvenega stanja.

Izpolnjevanje pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani) bo nujno praktično povsod, tudi za obisk katere koli trgovine z izjemo živilskih, upravne enote, sodišča ali za uporabo javnega potniškega prometa. Na Petrolovih bencinskih servisih bodo izpolnjevanja pogoja PCT pri strankah preverjali še pred točenjem goriva in pred vstopom v prodajalno, so napovedali.

Prav tako bodo morali pogoj izpolnjevati vsi zaposleni v vseh dejavnostih

Tisti, ki se testirajo, imajo na voljo PCR in hitre teste, za službo tudi samotestiranje. Veljavnost in tudi uporabnost testov pa je različna. Stroške testov so dolžni kriti delodajalci.

Tudi za obisk zdravnika zaradi nenujnega stanja je od danes zapovedan pogoj PCT. V Združenju zdravstvenih zavodov so sicer ministrstvo za zdravje pozvali k ponovnemu razmisleku glede tega, ker da odlok ne bi smel omejevati dostopa do zdravstvenih storitev. V nekaterih zdravstvenih domovih so že napovedali, da izpolnjevanja pogojev ne bodo preverjali.

Pogoj PCT je od danes dalje treba upoštevati tudi pri opravljanju verske dejavnosti.

Izjem je zelo malo. Med drugim pogoj PCT ni zahtevan za mlajše od 12 let, ker zanje tudi ni cepiva. Brez pogoja PCT bo mogoče tudi v trgovino z živili, drogerijo in lekarno, a le, če ta ni v nakupovalnem centru.

Med izjemami od pogoja PCT so še osebe, ki pripeljejo ali odpeljejo otroka oziroma učenca v vrtec, 1., 2., ali 3. razred osnovne šole, glasbeno šolo do vključno 2. razreda, v osnovno šolo s prilagojenim programom ali zavod za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami. Prav tako pogoja PCT ni treba izpolnjevati osebam, ki k izvajalcu zdravstvene dejavnosti spremljajo otroka, starega do 15 let, oziroma odraslo osebo, ki ni sposobna skrbeti zase, ter učencem in dijakom pri prevozu z javnim potniškim prometom.

vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.