05:55, sob, 20. Apr

Pet štajerskih slikarjev sodelovalo na razstavi v Erdutu





Pet znanih štajerskih slikarjev je sodelovalo na razstavi v Erdutu.

Na vzhodu Hrvaške ob reki Donavi, v kraju Erdut (ime izvira iz madžarskega jezika in pomeni gozdna pot. Prvič se kraj omenja že leta 1335) je konec junija na razstavi sodelovalo pet znanih štajerskih slikarjev.

FOTO: Jani Dolinšek
FOTO: Jani Dolinšek

Umetniki so slikali in razstavljali na posestvu gospe Anke Mašek Tonkovič, ki stoji v neposredni bližini srednjeveškega gradu  s  poznanim stolpom, s katerega je vidna vsa dolina v okolici in tudi reka Donava. Umetniki, ki se pogosto zberejo prav na tem mestu, tu lahko dobijo številne inspiracije,  ki so podlaga za umetniško ustvarjanje in prenašanje videnega skozi svojo domišljijo na platno. V Erdut so prišli na povabilo gospe Anke Mašek Tonkovič, ki umetnost izjemno ceni, in je prepričana, da je potrebno vsa umetniška dela ceniti,  predvsem pa jih ohraniti za kasnejše rodove.

In kako je prišlo do sodelovanja s slovenskimi umetniki?

Gospa Anka je bila  pred leti, na počitnicah v Rogaški Slatini,  kjer je  spoznala Maksimiljana Sternada Milča.  Njegove slike so ji bile takoj všeč,  zato sta se dogovorila za sodelovanje. Prva kolonija se je odvijala v Dalmaciji na otoku Čiovu,  kjer sta poleg Sternada slikala še mož in žena Rajko in Irena Ferk. V Erdutu sta se jim  pridružila   še Niko  Ribič in Stanislav  Lukič.  Nastala so prekrasna dela, skozi katera so obiskovalci razstave lahko  doživeli lepote Erduta,  ki so jih umetniki prenesli na platno.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.