00:23, pet, 19. Apr

Pikalo: Otroci tistih staršev, ki morajo nujno v službo, bodo imeli zagotovljeno varstvo





Minister za izobraževanje Jernej Pikalo svetuje vsem šolam, naj že v petek organizirajo alternativne oblike izobraževalnega procesa. Tistim staršem, ki imajo to možnost, svetujejo, naj otroke doma zadržijo že pred ponedeljkom. Za tiste otroke staršev, ki pa bodo zaradi narave dela morali v službo, pa bodo zagotovili varstvo, ki bo skladno s priporočili NIJZ.

Pikalo je kot možno alternativo za alternativno obliko izobraževalnega procesa navedel izhod v naravo. “Naj počnejo kar koli drugega, da ni treba biti v razredu. Naj bodo tudi v tem smislu kreativni,” je na današnji novinarski konferenci dejal minister za izobraževanje, znanost in šport. Če pa ima kdo od staršev možnost, da ostane doma oziroma ima varstvo za otroka, pa svetuje, da naj otroke doma zadržijo že pred ponedeljkom.

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Ksenija Klampfer pa je pojasnila, da staršem, ki bodo ostali doma zaradi varovanja otrok, kljub nekaterim predhodnim različnim informacijam po zakonu o delovnih razmerjih pripada 50-odstotno nadomestilo plače.

Vir: pixabay.com

Na ministrstvu sicer že nekaj časa pripravljajo scenarij, kaj se zgodi, ko se zaprejo šole. Po Pikalovih besedah je treba ugotoviti, kako bodo organizirali varstvo za najmlajše. “Mnogi starši delajo v najbolj kritičnih sektorjih države, ki so pomembni, da država deluje naprej. Če imajo otroke doma, sami ne morejo v službo. Zato bomo v sladu z navodili NIJZ organizirali varstvo za take starše, ki jih nujno potrebujemo v službi,” je napovedal Pikalo.

Ob tem je minister za zdravje Aleš Šabeder opozoril, da bo zaprtje šol prizadelo tudi zdravstvo, saj ima veliko zdravstvenih delavcev otroke in bodo zaradi tega ukrepa morali ostati doma. Zaradi tega že pripravljajo ukrepe za reorganizacijo dela v zdravstvenih ustanovah.

Pikalo je izpostavil še druge posledice, ki jih bo zaprtje šol imelo za otroke. Poudaril je, da je šolska prehrana za nekatere otroke edini zares zdrav obrok in da vsi otroci tudi nimajo enakega dostopa do spletnega izobraževanja. Kot je pojasnil, bodo še danes skupaj z Radiotelevizijo Slovenija, Arnesom in drugimi deležniki skušali pregledati, kaj Slovenija že ima pripravljenega za izvajanje izobraževanja na daljavo.

Ljudi pa je pozval k medsosedski pomoči in solidarnosti. Izrazil je upanje, da bodo “tudi občine, civilna zaščita in vsi ostali delovali, kot je treba, da bo ta velik manko, ki ga zagotavlja izobraževalni sistem, nadomeščen”.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.