10:15, pet, 19. Apr

Pinus do konca meseca v roke Albaugha





V raški Tovarni kemičnih izdelkov Pinus, uradno v lasti Igorja Jurija Pogačarja, sicer pa v postopku prodaje, ki ga vodi DUTB, še čakajo na dokončni prevzem s strani ameriškega poslovnega partnerja Albaugh. Kot je povedal predsednik uprave družbe Marko Klemenčič, je po njegovih neuradnih informacijah posel usklajen.

Pinus

“Deležniki so se po mojih neuradnih informacijah uskladili in bi lahko v kratkem pristopili k podpisu pogodbe. Več bo znanega proti koncu tedna,” je povedal Klemenčič.

Še bolj skrivnostni so v Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB), kjer so za STA, tako kot tudi pred dvema tednoma, znova odgovorili le, da postopek prodaje še ni zaključen. DUTB prodajo podpira, potrebno pa je uskladiti pogoje zanjo z vsemi deležniki, so pojasnili in dodali, da glede tega trenutno potekajo pogovori.

Današnje Finance pišejo, da naj bi banke upnice in Pogačar po njihovih neuradnih informacijah pogodbo o odpisu dolgov in prodaji tovarne z ameriškim proizvajalcem škropiv in gnojil za posevke Albaugh podpisali do konca meseca.

Ob tem časnik dodaja, da ljubljanski poslovnež od posla ne bo imel nič, tudi banke upnice, ki imajo terjatve zavarovane in jim Pinus dolguje okoli 28 milijonov evrov, pa naj bi za podjetje prejele vsega milijon evrov ali dva. Preostalo bodo izgubile oziroma odpisale, še pišejo Finance.

Vse skupaj bo še najbolj pozitivno delovalo na Pinus in tamkajšnje zaposlene, saj bi v primeru propada posla Pinus, ki je šel leta 2012 v prisilno poravnavo, šel v stečaj. Banke bi v tem primeru dobile še manj, okoli sto delavcev pa bi ostalo brez zaposlitve.

Kot še dodajajo Finance, naj bi Američani v Račah vložili od osem do deset milijonov evrov, tovarno pa naj bi si želeli tudi zato, da bi tam postavili center proizvodnje za Evropo. Hkrati s Pinusom bi namreč dobili tudi dovoljenja za proizvodnjo, ki jih to slovensko podjetje že ima.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.