12:47, čet, 28. Mar

Pinus bodo kmalu prevzeli Američani





Raška tovarna kemičnih izdelkov Pinus, ki je še vedno v lasti poslovneža Igorja Jurija Pogačarja, zaradi dolgov do bank pa postopek njene prodaje vodi DUTB, bo, kot kaže, v kratkem dobila novega lastnika. Kot je povedal predsednik uprave družbe Marko Klemenčič, v igri za nakup ostaja le še ameriški poslovni partner Albaugh.

Pinus

“Pogajanja so še vedno v teku, banke usklajujejo zadnje ponudbe. Težko točno napovem, kdaj bo vse skupaj zaključeno, mora pa biti čim prej, saj se že mudi tudi nam,” je dejal Klemenčič in dodal, da Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) dobro opravlja svojo vlogo pri pogajanjih z ameriškim interesentom. Stvari po njegovem mnenju tečejo v pravi smeri.

Za nakup Pinusa, ki je od konca leta 2012 v pravnomočno potrjeni prisilni poravnavi, sta sicer prispeli dve zavezujoči ponudbi, ob ameriški neuradno še ponudba italijanskega Diachema. Klemenčič je povedal, da je Albaugh po nekaj srečanjih ostal edini potencialni kupec, z njim pa naj bi bile najbolj zadovoljne tudi banke upnice, med katerimi ima po prevzemu dolga do NLB in NKBM največji delež DUTB.

Prvi mož Pinusa je potrdil, da je naprodaj celotno premoženje podjetja, torej tudi sežigalnica in dejavnost logistike, ki naj bi ju bil novi lastnik prav tako pripravljen obdržati. Američane sicer zanima predvsem proizvodnja sredstev za varstvo rastlin, kar bi jim omogočilo hiter vstop na evropski trg, saj ima Pinus trenutno dovoljenja za trženje svojih izdelkov v 12 državah EU.

Podjetje trenutno deluje s polno močjo, kljub temu jim je prodaja v primerjavi z lanskim letom nekoliko upadla. Do konca avgusta so ustvarili za okoli 3,2 milijona evrov prihodkov. “To je predvsem posledica dejstva, da ne moremo dovolj hitro zagotavljati obratnih sredstev za nakup materiala. Prodamo vse, kar naredimo, če bi imeli več obratnih sredstev, bi lahko naredili še več. Stroške skušamo znižati, kolikor je le mogoče,” je razložil Klemenčič.

V podjetju so zaposlenim po njegovih zagotovilih pokrili večino zaostalih dolgov, ni pa še bila v celoti izplačana avgustovska plača, ki je zapadla 18. septembra. Proizvodnja trenutno poteka nemoteno, saj so od ameriškega partnerja prejeli potrebne surovine za dodelavne posle.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.