13:25, čet, 4. Jul

Pirc Musar: Skrajni čas je za priznanje Palestine





Predsednica države Nataša Pirc Musar je danes ocenila, da je skrajni čas, da Slovenija prizna palestinsko državo. Ob tem je izrazila zadovoljstvo nad dejstvom, da bo to tudi storila. Premier Robert Golob je namreč v ponedeljek sporočil, da bodo na četrtkovo sejo vlade uvrstili sklep o posredovanju priznanja Palestine v DZ.

“Jaz sem od prvega dne, ko se je začel ta zadnji konflikt v Gazi, govorila o tem, da je Palestino potrebno priznati,” je danes ob obisku v Ribnici ocenila Pirc Musar. Dodala je, da je Palestino že priznalo 146 držav – danes so namreč to tudi uradno storile Norveška, Španija in Irska.

“Slovenija znotraj Varnostnega sveta ZN govori o rešitvi dveh držav. Kako lahko Slovenija zagovarja rešitev dveh držav, če Izrael priznavamo, Palestine pa ne? To se mi zdi en najbolj pomemben vidik tega,” je še menila predsednica.

Dodala je, da priznanje palestinske države pomeni gesto, da si države, ki jo priznavajo zdaj, želijo rešitve konflikta v Gazi.

“To, kar se danes dogaja v Gazi, je seveda nedopustno,” je dodala Pirc Musar in ob tem izrazila željo, da bi “spoštovali vsaj humanitarno pravo”. Dejala je še, da je vesela in zadovoljna, da bo Slovenija priznala Palestino.

Slovenija, ki je prav tako napovedala priznanje, tega danes še ni storila, je pa v tej smeri že začela ustrezen postopek. Premier Golob je v ponedeljek sporočil, da bodo na četrtkovo sejo vlade uvrstili sklep o posredovanju priznanja Palestine v državni zbor.

Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je danes glede postopka slovenskega priznanja Palestine dejala, da bo več lahko povedala v četrtek, ko bo državni zbor prejel sklep vlade o posredovanju priznanja Palestine. Če bo sklep sprejet na vladi, bo nato v četrtek predstavila podrobnejšo časovnico.

vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.