19:15, pet, 19. Apr

Planinsko društvo Fram vabi na spust gregorčkov





Gregorjevo v Framu bo v soboto, 11. marca, sporoča Planinsko društvo Fram.

Kot zapišejo, tokrat ne vabijo na izlet, ampak k ohranjanju starih slovenskih šeg in navad: “Z učenjem angleščine se hkrati učimo o zahodni kulturi, iz katere smo poslovenili kar nekaj običajev kot so valentinovo, noč čarovnic itd. Ker živimo v potrošniški družbi, kjer določene skupine in korporacije želijo čim večje dobičke iztržiti prav na račun takšnih komercializiranih praznikov. Prav zaradi tega je še toliko bolj pomembno, da se zavedamo svoje lastne identitete ter slovenskih šeg in navad. Gregorjevo je stari slovenski običaj, kateri se je ohranil predvsem na Gorenjskem. Ko so dnevi postali daljši in obrtniki niso več potrebovali umetne svetlobe za njihovo delo, so lahko vrgli »luč v vodo«.”

Gregorjevo v Framu

Na predvečer gregorjevega, v soboto 11. 3. 2023, se bomo zbrali v Framu na parkirišču pred gasilskim domom ob 18:30 uri. Le nekaj metrov višje po strugi navzgor je brežina potoka primerna za spust gregorčkov: “Pri tem bo potrebno malo previdnosti, da tudi sami ne bomo postali »gregorčki«. Našim gregorčkom bomo lahko nato sledili ob strugi potoka naslednjih sto metrov, kjer bodo naši vrli gasilci pripravili zaporo in naše gregorčke polovili iz potoka. Na ta način se bomo simbolično poklonili naravi, ker se moramo zavedati tega, da brez narave človek kot tak ne more obstajati. Istočasno pa se bomo s tem tudi poklonili našim prednikom, ker brez njih tudi nas ne bi bilo. Zato je prav, da se zavedamo svojih lastnih korenin in da istočasno skrbimo za naravo, da se bo lahko življenjski cikel ponavljal in da se bodo takšni dogodki zapisovali v zgodovino s slovensko besedo.”

Nekaj napotkov za izdelavo gregorčkov:

Kljub temo, da se bo gregorčke polovili iz potoka, vse naprošajo, da uporabite za izdelavo čim več naravnih materialov: “Priporočamo, da za osnovo uporabljate leseno desko, ki naj bo iz mehkega lesa (smreka, bor..), tudi zato, ker je v delu spusta gregorčkov Framski potok dokaj hiter. Vse kar boste postavili na desko naj bo lažje od deske same. V nasprotnem primeru bo voda takšen gregorček hitro prevrnila in bo veselje bistveno manjše kot da bo gregorček v postavljenim položaju preplul do konca. Vse ostalo naj bo prepuščeno vasi domišljiji.”

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.