21:24, čet, 25. Apr

Po dveh zaporednih letih suše je na Afriškem rogu zaradi pomanjkanja hrane ogroženih že 18,4 milijona ljudi





Po dveh zaporednih letih suše je na Afriškem rogu zaradi pomanjkanja hrane ogroženih že 18,4 milijona ljudi. Po napovedi urada ZN za koordinacijo humanitarnih zadev (OCHA) bi se do septembra število prizadetih v Keniji, Etiopiji in Somaliji lahko povzpelo na 20 milijonov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po podatkih, ki jih je OCHA objavila danes, je na Afriškem rogu podhranjenih več kot 7,1 milijona otrok, od tega približno dva milijona huje.

Poleg tega je zaradi pomanjkanja vode in krme poginilo približno sedem milijonov živali, kar za nomadska ali polnomadska ljudstva lahko pomeni izgubo edinega vira preživetja. Pomanjkanje mleka je medtem le še poslabšalo prehrambeno situacijo otrok.

Na slabo stanje prav tako vpliva še vedno trajajoča vojna v Ukrajini, ki je bistveno vplivala na cene in dobavo hrane v tem delu sveta, saj pomanjkanje žita ovira oskrbo tudi v sklopu humanitarnih programov. Somalija je denimo pred vojno kar 92 odstotkov pšenice uvozila iz Rusije in Ukrajine.

Težavo predstavlja tudi pomanjkanje vode. Številni vodni viri so presahnili, cena oskrbe z vodo pa se je od novembra lani zvišala za 71 odstotkov. Zaradi pomanjkanja vode se slabšajo tudi higienske razmere v regiji, zaradi česar je med ljudmi vedno več bolezni.

Od januarja 2021 je svoje domove zapustilo že več kot milijon ljudi, od tega 805.000 samo v Somaliji.

Glede na meteorološke napovedi tudi naslednja deževna sezona, ki naj bi se začela oktobra, ljudem v tej regiji ne bo prinesla olajšanja.

Po podatkih ZN naj bi bilo v prihodnjih mesecih potrebnih 1,6 milijarde evrov finančne pomoči za pomoč prizadetim območjem, vendar pa je bilo do sedaj zbranih le malo sredstev, še navaja dpa.

vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.