22:22, sre, 24. Apr

Po katerem scenariju bi se morali šolarji in zaposleni v vzgoji in izobraževanju samotestirati?





Epidemolog Mario Fafangel je spregovoril o ukrepih, ki naj bi se zgodili jeseni, če se bo epidemija covid-19 izrazito poslabšala. Samotestiranju v šolah se ne o dalo izogniti, za šolarje ter zaposlene v vzgoji in izobraževanju pa sta predvidena dva scenarija.

Posvetovalna skupina za spremljanje koronavirusa pri NIJZ (Nacionalni inštiut za javno zdravje) je imela prejšnji teden sestanek, na katererm so že govorili o jeseni in o novem šolskem letu. Na portalu svet24.si poročajo, da je skupina odločila za predlog uvedbe obveznega samotestiranja v domačem okolju za šolarje in zaposlene v vzgoji in izobraževanju.

Samotestiranje po dveh scenarijih

Prvi scenarij bi se izvedel, če bo prevladovala različica koronavirusa, ki se naglo širi v vseh skupinah prebivalstva, pri tem pa ne povzroča težjega poteka covida-19, ki bi zahteval bolnišnično zdravljenje. To je scenarij, kot velja sedaj in po katerem se samotestiranje v domačem okolju v vzgoji in izobraževanju priporoči posameznikom, ki imajo simptome okužbe s koronavirusom, in tistim, ki so bili v stiku z osebo s potrjeno koronavirusno okužbo. Drugi scenarij pa bi se zgodil, če bi se širila različica virus s težjim potekom covida-19 v tako visokem deležu, da bi to pomenilo preobremenitev zdravstvenega sistema na vseh ravneh. Skupina predlaga, da bi v takem primeru veljalo priporočilo širitev samotestiranja na domu na vse posameznike v vzgoji in izobraževanju vsaj enkrat na teden.

Za šolarje bodo brezplačni testi v lekarnah

Posvetovalna skupina pravi, da bi komplete za domače samotestiranje v obeh scenarijih s kartico zdravstvenega zavarovanja bilo mogoče prevzeti v lekarnah, kot je to veljalo preteklo šolsko leto. Niso pa povedali, ali bi to veljalo tudi za zaposlene v vzgoji in izobraževanju ali le za učence in učenke. Ponovno pa se priporoča prezračevanje z rednim odpiranjem oken vsakih 20 minut v času ogrevalne sezone. V drugih obdobjih pa da bi bila okna stalno odprta z upoštevanjem zunanjih dejavnikov.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.