16:30, pon, 29. Jul

Po letu dni v Mariboru nove rektorske volitve?





Po manj kot letu dni vodenja Univerze v Mariboru je na podlagi zakonodaje jasno, da Igor Tičar ne bo dočakal celotnega 4 letnega mandata. Na podlagi spletne strani rektorja je možno razbrati, da bo letos dopolnil 67 let in 40 let delovne dobe in da s tem ustreza pogojem za upokojitev.

igor ticar 1
Po 11. členu ZUPPJS16 (Zakon o ukrepih na področju plač in drugih stroškov dela v letu 2016), pogodba o zaposlitvi preneha veljati, ko uslužbenec doseže starostne pogoje – te bo rektor Igor Tičar dosegel letos.

Na podlagi tega bo rektor primoran v letošnjem letu senatu univerze predlagati nove volitve. Rektor bi se lahko novim volitvam v letošnjem letu izognil le pod pogojem, da se sklicuje na dejstvo, da bo zaradi prenehanja delovanja njegove pogodbe o zaposlitvi, moten delovni proces.

Ministrstvo za javno upravo je Univerzo v začetku januarja na to opozorilo in zapisalo, da se takšen postopek dopušča izjemoma, prav tako pa zapisalo, da delodajalec, ki v naprej ve, da bo nekomu prekinjeno delovno razmerje, dolžan pravočasno poskrbeti za nemoten potek delovnega procesa, iz česar lahko razberemo, da bi lahko bile volitve za rektorja UM že v letošnjem letu.

Na podlagi statuta Univerze v Mariboru, kjer 289. člen določa, da se najkasneje tri mesece pred potekom mandata oziroma praviloma do konca meseca marca v letu, v katerem poteče mandat rektorju, razpiše Senat univerze volitve novega rektorja in svoj sklep objavi; se lahko zgodi, da se bodo nove volitve razpisale že v mesecu marcu, če bo rektor upošteval kodeks profesionalne etike Univerze v Mariboru, ki govori: Zakonitost delovanja in izogibanje konfliktu interesov je osnova vedenja slehernega izvoljenega ali imenovanega vodje Univerze v Mariboru.

Podrobnosti izveste jutri v Občinskem informatorju, ob 18.30, na BK TV.

Druge novice

Comment

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.