10:44, čet, 27. Jun

Po novem naj bi bil iz garaže osrednje mariborske tržnice možen izhod tudi na Koroško cesto





Potem ko je kompleks osrednje tržnice v Mariboru po štirih letih sodnega boja prešel v javno last, Mestne nepremičnine zanjo napovedujejo novo prihodnost. Za garažno hišo so, da bi olajšali ljudem prihod v staro mestno jedro, že vpeljali nov cenik in režim parkiranja. Iz garaže naj bi bil v prihodnje možen izhod tudi na Koroško cesto.

Stavbno pravico je sprva imelo zdaj že propadlo gradbeno podjetje Konstruktor, ki je zgradilo tržnico, na koncu pa je ta pristala v rokah družbe Inversio Gradnje. Ko se je zapletlo pri podaljšanju najemne pogodbe za paviljon z mesom, kruhom in mlečnimi izdelki, se je Mestna občina Maribor začela pogajati za nakup stavbne pravice na mestni tržnici in v ta namen tudi ustanovila družbo Mestne nepremičnine. A je potem Inversio Gradnje odstopil od prodaje za dogovorjeno kupnino v višini 2,5 milijona evrov in zadeva se je preselila na sodišče, kjer so Mestne nepremičnine nedavno pravnomočno dobile spor.

“Na podlagi tega so zdaj Mestne nepremičnine prevzele objekt in so njegov lastnik. To predstavlja velik izziv za nadaljnji razvoj tega objekta in tega dela mesta nasploh,” je za STA pojasnil direktor tega podjetja iz Javnega holdinga Maribor Ranko Šmigoc.

Poleg svobodnejšega razpolaganja z vsemi tremi ploščadmi za trgovanje so veseli predvsem pridobitve garažne hiše, ki po nedavni prenovi Lenta predstavlja eno redkih možnosti parkiranja v tem delu mesta. “Njenih 265 parkirnih mest želimo napolniti, česar doslej ni bilo, verjetno zaradi veljavne politike prejšnje lastnice,” je povedal Šmigoc. “Nasploh želimo razvijati celotno območje z neko novo dimenzijo, ki je bila do sedaj nekoliko zavrta, in sicer predvsem z novimi dogodki, novimi povezavami, spremembo mentalitete celotnega objekta,” je dodal.

Zaživela bi naj tudi spodnja ploščad

Za prodajalce mesa, kruha in mlečnih izdelkov so medtem že uredili sosednji objekt, njihove prejšnje prostore pa bodo namenili novim vsebinam. “Iščemo primerne vsebine, ki bodo povezovale osrednjo tržnično ploščad s sadjem in zelenjavo ter ostale dele tržnice v celoto. Tako bo celotna tržnica bistveno bogatejša,” je povedal Šmigoc.

V spodnji etaži, kjer sta trgovini Hofer in DM, bodo odprli gostinski lokal, s čimer naj bi zaživela tudi spodnja ploščad, ki je bila doslej prazna.

Napovedujejo ureditev novih sanitarij, ki bodo plačljive in sodobno urejene, za branjevce pa izboljšane dostopne pogoje ter urejen dostop do pitne vode in elektrike na ploščadi.

Novo ime – Garažna hiša Lent

Za garažno hišo, po novem imenovano Garažna hiša Lent, obljubljajo ugodnejše pogoje uporabe kot doslej. Novi cenik omogoča parkiranje po urah, zakup parkirnih ur v paketu in različne pakete mesečnega najema parkirnega mesta. Prav tako uvaja posebno tarifo parkiranja za branjevce.

V prihodnje želijo podaljšati obstoječe dvigalo in ga preurediti na način, da bo iz garažne hiše mogoč izstop na vrhu objekta, kjer naj bi uredili cvetlično tržnico in paviljon za predstavitve lokalne hrane in vin, in posledično na Koroško cesto, ki vodi v peš cono. “Lokacija predstavlja vhodna vrata na Lent in staro mestno jedro,” izpostavlja Šmigoc.

S prevzemom celotnega kompleksa imajo po njegovih besedah tudi bolj proste roke pri razmišljanju o morebitnem pokritju osrednje ploščadi. “Intenzivno se bo delalo na rešitvah, ki bi bile v pomoč in podporo branjevcem, da bi lahko delali v boljših pogojih,” je dejal.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.