03:16, čet, 25. Apr

Po prihodu s Kitajske župan optimističen





Mariborski župan Andrej Fištravec se je z obiska na Kitajskem, kjer ga je spremljala 24-članska delegacija, vrnil optimističen, ter danes na novinarski konferenci dejal: “Denar sam ne bo prišel k nam, treba ga bo poiskati”. Meni, da bo iz tega nastalo nekaj poslov. Med drugim so se v Šanghaju sestali s predstavniki združenja, ki zastopa 19.000 investicijskih družb, in se dogovorili, da v februarju izvedejo poslovno konferenco s potencialnimi investitorji v mariborske projekte.

mb2
Fištravec se je na srečanju v kitajskem mestu Hangdžou sestal s tamkajšnjim županom Džang Hongmingom in drugimi predstavniki lokalnih oblasti. Sodeloval je na forumu o poslovnih priložnostih sodelovanja med mestoma ter obiskal podjetji Hangzhou Binjiang Hi-tech Zone in Alibaba company. Delegacija je obiskala tudi Šanghaj, kjer je imela sestanek s podjetjem Whaletogo in America (Shanghai) Investment and Development Co., ter predstavniki združenja za tuje investicije Shanghai Foreign Investment Development Board.

Mariborski župan Andrej Fištravec je že nekaj mesecev nazaj poudarjal pomen krepitve gospodarskih vezi z veliko azijsko državo – Kitajsko. Med drugim je na pomisleke glede smotrnosti obiska na današnji novinarski konferenci poudaril: “Svet je velik, Slovenija je majhna. Denarja v Sloveniji ni, zato ga je treba iskati po svetu. Sam ne bo prišel k nam.”

V ta namen se je 24 – članska delegacija odpravila na obisk Kitajske. ​Kot so pojasnili na Mestni občini Maribor (MOM), so se na Kitajsko odpravili župan in nekaj ljudi iz njegovega kabineta, ob njih pa večinoma predstavniki javnih podjetij in ustanov ter nekaj posameznih podjetnikov.
DSC_2412_1
Kot so pojasnili na današnji novinarski konferenci si na ta način obetajo vzpostavitev novih poslovnih stikov ter posledično konkretnih poslov med Mariborom in Kitajsko, morebitnih kitajskih investicij v Mariboru in prenosa dobrih praks. Svetovalec župana Marko Kovačič je pojasnil, da se je navezovanje stikov s Kitajsko začelo že junija, med obiskom prejšnji teden pa so podpisali memorandum o sodelovanju med mestoma Maribor in Hangdžou, ki se nanaša na področja gospodarstva, izobraževanja, kulture in športa. Med drugim je dodal, da so stekli pogovori o treh projektih: investicije kitajskih podjetnikov, sodelovanje z mesti in prodaja slovenskih izdelkov na kitajskem trgu. Po njegovih besedah bi naj realizacija podpisa dogovorov stekla v roku treh mesecev.

V delegaciji se je obiska na kitajskem udeležil tudi direktor javnega avtobusnega podjetja Marprom Bernard Majhenič. Kot je dejal, se je s predstavnico Aerodroma Maribor na Kitajskem pogovarjal s kitajskim turističnim operaterjem za sodelovanje pri turističnih vodenjih kitajskih turistov po državah nekdanje Jugoslavije.

Kot je po povedala Simona Pinterič iz Zavoda za turizem Maribor, se je ob pomoči slovenske agencije, ki že deluje na Kitajskem, dogovarjala, da bi se kitajski turisti, ki potujejo med Ljubljano, Zagrebom in Budimpešto, ustavljali v Mariboru. V delegaciji je bila tudi mariborska vinska kraljica Mojca Kren, ki je predvsem promovirala štajerska vina. Vilibald Šabeder iz komunalnega podjetja Snaga Maribor je med obiskom iskal investitorja za izgradnjo sortirnice odpadkov v Mariboru, ki je po njegovih besedah nujno potrebna. Veliko zanimanja na kitajski strani pa naj bi bilo predvsem za izdelke otroške kozmetike podjetja Farmadent.

​Na mariborski občini so pojasnili, da je pot stala 1400 evrov na osebo in jo je kril vsak sam, za uslužbence mestne občine pa MOM. Ob tem pa je 2000 evrov prispeval Spirit, kar so porabili enakomerno za potovalni aranžma vseh udeležencev.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.