15:33, tor, 16. Apr

Pobuda za presojo ustavnosti pogoja PC že na ustavnem sodišču





V Sindikatu policistov Slovenije so na ustavno sodišče v skladu za napovedmi vložili pobudo za presojo ustavnosti vladnega odloka, ki s 1. oktobrom za zaposlene v državni upravi uvaja pogoj prebolelosti ali cepljenja (PC). Vložitev pobude za ustavno presojo so napovedali tudi v drugih sindikatih, ki zastopajo zaposlene v državni upravi.

V skladu z vladnim odlokom bodo morali s 1. oktobrom zaposleni v državni upravi, ki bodo želeli delo opravljati v prostorih delodajalca, izpolnjevati pogoja preboleli ali cepljeni, ukinja pa se možnost testiranja za opravljanje dela.

V sindikatih, ki zastopajo zaposlene v državni upravi, so po sprejetju odloka opozarjali, da bo zaradi pogoja PC s prepovedjo opravljanja dela ogrožena eksistenca zaposlenih in njihovih družin. Tako v sindikatu državnih organov kot sindikatih z obrambnega področja in policije so napovedali, da bodo zahtevali ustavno presojo.

Iz Sindikata policistov Slovenije (SPS) so danes sporočili, da so pobudo za ustavno presojo že vložili, in sicer izpodbijajo dva vladna odloka, s katerima se uveljavljata protokola PCT in PC kot pogoja za opravljanje dela in ohranitev delovnega razmerja.

Vložena ustavna presoja vsebuje tudi predlog za zadržanje obeh odlokov ter predlog za prednostno obravnavo pred ustavnim sodiščem, so sporočili iz SPS.

Ob tem so opozorili, “da se trend samovoljnega uresničevanja določenih odločitev delodajalca izredno stopnjuje in da lahko v prihodnjih dneh in tednih lahko pričakujemo vedno bolj intenziven pritisk na zaposlene”.

Danes so se sicer oglasili tudi v štirih sindikatih s področja obrambe, ki zahtevajo, da vlada sporni odlok razveljavi.

vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.