20:22, čet, 28. Mar

Počivalšek: Poziva k zaprtju gospodarskih dejavnosti ne morem podpreti





Poziva k zaustavitvi oz. zaprtju gospodarskih dejavnosti zaradi slabe epidemiološke situacije, ki ga je minister za zdravje Tomaž Gantar v ponedeljek posredoval gospodarskemu ministru Zdravku Počivalšku, ta ne bo podprl. Kot je zapisal na Twitterju, namesto tega predlaga korenito spremembo strategije boja proti epidemiji.

“Do sedaj smo spoštovali vse predloge, tudi javno smo jih zagovarjali, vendar z njimi žal ne dosegamo pričakovanih rezultatov. Zato predlagam korenito spremembo strategije in podpiram zahteve gospodarstva,” je zapisal Počivalšek. V sporočilu, ki so ga posredovali z ministrstva, je dodal, da razume in spoštuje dejstvo, da je zdravstveni sistem na robu zmogljivosti, vendar glede na razvoj dogodkov ugotavlja, da Slovenija s trenutno strategijo zajezitve epidemije ne dosega pričakovanih rezultatov. “Imamo stroge ukrepe in najdaljše zaprtje javnega življenja v regiji, pa nam kljub temu števila okuženih nikakor ne uspe znižati, kot bi vsi skupaj želeli,” je dodal.

Po njegovih besedah si moramo “enostavno priznati, da smo na strateški ravni v slepi ulici”. Epidemija se je razvila predvsem v psihološko krizo zaupanja. Ni dovolj, da imamo dobre ukrepe v teoriji in na papirju, temveč jih morajo ljudje spoštovati tudi v praksi, je poudaril. “Da bi to dosegli, moramo pridobiti zaupanje ljudi. Pri tem niso krivi ljudje, ki očitno kršijo predpisane ukrepe, temveč mi, ker jih moramo z drugimi prijemi prepričati v njihovo upoštevanje,” je prepričan. Prav tako je vse več indicev, da se številne dejavnosti izvajajo na črno, kar je z vidika tveganja širjenja okužb še toliko bolj nevarno, je opozoril.

Na ministrstvu predlagajo drugačen pristop

Na ministrstvu tako predlagajo drugačen pristop. Za vsako dejavnost naj zdravstvena stroka predpiše stroge pogoje izvajanja, ki bodo preprečili širjenje okužb. Nato bi vse razpoložljive inšpekcijske službe usmerili v strog nadzor spoštovanja pravil in strogo kaznovanje morebitnih kršitev. Poleg tega je nujna maksimalna pospešitev izvajanja hitrih testov, s čimer po navedbah gospodarskega ministrstva zamujamo. Po njihovem mnenju je nujno tudi preveriti, ali lahko država naredi napredek pri hitrem izdajanju karantenskih odločb in bolniškega staleža, da se evidentirano okužene takoj osami.

Da bo pozval k razmisleku o spremembi strategije, je Počivalšek napovedal že prejšnji teden na seji sveta za konkurenčno in stabilno poslovno okolje, poziv pa je ponovil tudi v ponedeljkovi oddaji Studio City.

Minister za zdravje Tomaž Gantar. Vir: RTV SLO (https://parlamentarni.rtvslo.si/)

Gantar opozarja, da se epidemiološka situacija ne izboljšuje

Gantar je medtem v dopisu, posredovanem v kabinet ministra za gospodarstvo, zapisal, da kljub sprejetju ukrepov za zajezitev širjenja covida-19 ugotavljajo, da se epidemiološka situacija ne izboljšuje dovolj hitro, posledično pa se nadaljuje tudi izjemno kritična obremenjenost slovenskega zdravstvenega sistema. “Število hospitaliziranih pacientov narašča, izjemno visoko je še vedno tudi število pacientov s covidom-19, ki potrebujejo intenzivno zdravljenje. Ni mogoče prezreti dnevno visokih številk, ki govorijo o posameznikih, ki so boj s covidom-19 izgubili,” je navedel Gantar v dopisu, ki ga je pridobila STA. Minister zato ne vidi drugih možnosti za zajezitev epidemije, kot je popolno zaprtje oz. zaustavitev vseh nenujnih gospodarskih dejavnosti. Kot je dodal, bi omenjena ustavitev veljala 14 dni od sprejema te odločitve na vladi. Počivalška je zato pozval, naj vladi predlaga takšen ukrep, dopis pa je bil kot predlog neuradno že posredovan tudi na vlado.

Po informacijah STA naj bi Gantar s popolnim zaprtjem gospodarskih dejavnosti pogojeval tudi svoje nadaljnje sodelovanje v vladi. Gantar je sicer zaostritev ukrepov na področju gospodarskih dejavnosti predlagal že v začetku novembra. Vlada je predlogom sledila ter v celoti prepovedala zbiranja, ustavila javni potniški promet in zaprla nenujne trgovine.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.