15:46, čet, 28. Mar

Počivalšek še upa na kompromis glede Magnine investicije v Hočah





Gospodarski minister Zdravko Počivalšek tudi po napovedi Alpe Adria Green, da se bodo pritožili na izdano okoljevarstveno soglasje Magni za lakirnico v Hočah, upa, da bo s konstruktivnim dialogom mogoče doseči kompromis. Ob tem pa je obsodil grožnje nevladnikom, ki so se v zadnjih dneh pojavile na družbenih omrežjih, so sporočili z ministrstva.

Minister Zdravko Počivalšek
Minister Zdravko Počivalšek

“Verjamem, da je s komunikacijo vse rešljivo in da lahko dosežemo kompromise. Tako znotraj ministrstva, kot tudi znotraj vlade, z gospodarstveniki in nevladniki vedno stavim na konstruktiven in korekten dialog,” je poudaril gospodarski minister, ki se mudi na Slovaškem.

Počivalšek še vedno verjame, da je dogovor glede napovedane investicije Magne mogoče doseči. “Še vedno verjamem, da obstaja rešitev, s katero se bomo strinjali vsi in pri tem ne bomo zamudili izjemne priložnosti za strateško investicijo v Občino Hoče-Slivnica,” je dodal.

Ob tem so na ministrstvu spomnili, da je njihova osnovna naloga skrb za gospodarstvo, za spodbujanje njegovega razvoja, za podporo investicijam, nenazadnje za odpiranje novih delovnih mest. “Pri tem si prizadevamo za konstruktiven dialog z vsemi deležniki,” so poudarili.

Zagotovili so, da ob nameri vsakega podjetja, ki želi investirati v Slovenijo, naredijo vse, da podprejo investicijo. “In tako je v primeru Magne Steyer – še posebno, ker gre za investicijo v vzhodni del države, ki je prepotreben državne pomoči na gospodarskem področju, kot je bilo v preteklih letih nemalokrat izpostavljeno,” so navedli.

Številne nevladne organizacije pa so na vlado in pristojne danes naslovile javni poziv glede pritiska na nevladne organizacije. “Ta odkriti in brezsramni pogrom nad okoljskimi nevladnimi organizacijami je nevaren precedens za prihodnost delovanja celotnega nevladnega sektorja v Sloveniji, ki lahko vodi v nevarne trende, kakršnim smo že priča v nekaterih članicah EU. Ne verjamemo, da je to smer družbenega razvoja, kot ga želimo ubrati v Sloveniji,” so navedli v javnem pozivu.

Društvo za zaščito okolja in narave Alpe Adria Green Slovenija je napovedalo, da se bodo v skladu z odločitvijo upravnega odbora pritožili na izdano okoljevarstveno soglasje Magni za njen načrtovani projekt gradnje lakirnice na območju poslovne cone Hoče. Za pojasnila o tem, kdaj se bodo pritožili, pa danes niso bili dosegljivi.

Vlada je sicer večkrat opozorila, da lahko vložitev pritožbe pomeni konec Magnine investicije v Sloveniji, saj bi to začetek gradnje odložilo do te mere, da bi se Magna raje odločila za drugo državo.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.