Podaljšan rok za ureditev ptujske tržnice

Ministrstvo za okolje in prostor je podaljšalo rok za izvedbo projektov ureditve mestne tržnice na Ptuju do konca letošnjega leta in prve faze prenove mestnega središča v Murski Soboti do konca junija 2021. Projekta v skupni vrednosti dobrih 11,3 milijona evrov se namreč sofinancirata s kohezijskimi sredstvi.

Projekta se izvajata v okviru Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020, iz prednostne naložbe za sprejemanje ukrepov za izboljšanje urbanega okolja in oživitve mest. V obeh primerih EU sofinancira 80 odstotkov upravičenih stroškov in država 20 odstotkov.

Do podaljšanja roka za izvedbo projekta ureditve ptujske mestne tržnice je po navedbah ministrstva prišlo zaradi bistveno večjega obsega arheoloških ostankov od predvidenega na območju izvedbe projekta. V primeru prenove soboškega mestnega središča pa zaradi podaljšanja izvedbe javnega naročila in bistveno višje ponudbene vrednosti od načrtovane v projektantskem predračunu.

“Z izvedbo teh dveh projektov bodo prebivalci obeh mestnih občin deležni sanacije degradiranih območij in izboljšanja kvalitete bivanja, hkrati pa bo izvedba vseh načrtovanih gradbenih in ureditvenih del delovala tudi kot dodatna spodbuda za gospodarske dejavnosti v obdobju oživljanja gospodarstva ob zaključku ukrepov,” so danes sporočili z okoljskega ministrstva.

Ptujski projekt predstavlja funkcionalno in stavbno prenovo mestne tržnice, ki bo obsegala ureditev notranjih prostorov in zunanjih površin, z ustrezno prometno ureditvijo peš, tekočega in mirujočega prometa. S prenovo se želi revitalizirati degradirano urbano območje in s tem odpraviti funkcionalno degradacijo prostora ter sum na socialno degradacijo. Namen je tudi povečati atraktivnost mestnega jedra in ohraniti kulturni spomenik lokalnega pomena.

Investicija v Murski Soboti pa predstavlja celovito prenovo osrednjega območja centra mesta, torej Trg zmage in južni del Slovenske ulice. Mestna občina namerava revitalizirati in ponovno oživiti izpraznjeno mestno središče, za katero velja, da obstaja v skladu z merili in kriteriji za določitev degradiranih urbanih območij sum socialne degradacije, zaznani pa sta tudi funkcionalna in fizična degradacija. Cilj je, da se s prenovo uredi privlačnejše okolje za različne ciljne skupine, predvsem prebivalce, zlasti mlade, kar bo pozitivno vplivalo na zmanjšanje izseljevanja ter slabih socialnih razmer na sploh, izpostavljajo na okoljskem ministrstvu.
Vir: STA

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

0 KOMENTARJEV