12:54, čet, 25. Apr

Podelili nagrado za najboljšo kmetijo v Mestni občini Ptuj





Na Grajeni je potekala tradicionalna prireditev Kmetija leta v MO Ptuj, kjer so podelili priznanja najboljšim. Že 20. leto zapored je Mestna občina Ptuj izpeljala akcijo, s katero se v Sloveniji ne more pohvaliti nobena mestna občina. Z njo dokazujejo, da si mesto in podeželje trdno podajata roki, obenem pa utrjujejo zavedanje o pomenu kmetijstva za razvoj mesta in celotne regije.

Naziv Kmetija leta 2019 je prejela kmetija Bolcar iz Spuhlje. Posebno nagrado za ohranjanje tradicije življenja na vasi in ohranjanje arhitekturne dediščine pa je prejela kmetija Simonič iz Krčevine pri Ptuju. Ocenjevalna komisija, katere predsednik je Andrej Rebernišek, sicer direktor Kmetijsko gozdarskega zavoda Ptuj, je ocenjevala predvsem, kako gospodarno lastniki vodijo kmetijo, koliko so ekološko in tehnološko varčni, ohranjanje tradicije življenja na vasi, arhitektura in urbanizem ter zunanja ureditev kmetije.

Vremenske ujme otežujejo delo
Na kmetiji Bolcar, kljub laskavemu nazivu, z letošnjo sezono niso najbolj zadovoljni, saj jim je julijsko neurje podrlo dva rastlinjaka in uničilo na tisoče sadik. Tako so morali vse posejati na novo, zdaj pa upajo, da bo jesen dolga in topla, da jim prehitra ohladitev ozračja ne uniči na novo posejanega pridelka. Poročali smo tudi že o tem, da je v Sloveniji zavarovanih zgolj 30% obdelovalnih površin, saj so premije precej visoke, zato večina kmetovalcev raje tvega in si tako zagotovi vsaj nekaj dobička iz svoje dejavnosti.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.