01:53, sre, 17. Apr

Podim ponovno navdušil več kot 1200 podjetniških in tehnoloških navdušencev





V Mariboru se je prejšnji teden zaključil 43. Podim, eden najvplivnejših startup in tehnoloških dogodkov v Srednji in Vzhodni Evropi, ki je znova postavil Maribor in Slovenijo na globalni zemljevid. Več kot 1.200 udeležencev iz celega sveta se je od 15. do 17. maja ponovno mrežilo in povezovalo v Mariboru.

Tridnevni dogodek je privabil več kot 200 startupov iz 26 držav, več kot 70 govorcev iz celega sveta, več kot 100 investitorjev in številne podjetnike ter podjetniške navdušence. Poleg tega je bilo letos na dogodku izvedeno rekordno število sestankov v Deal Roomu. Mednarodne razsežnosti dogodka potrjujejo tudi udeleženci, ki so prišli z vsega sveta, med drugim iz Slovenije, Avstrije, Nemčije, Poljske, Srbije, Hrvaške, Združenega kraljestva, ZDA,… Njihov cilj je bil skupen – učiti se, razumeti in podpirati drug drugega v poslovnem ekosistemu.

“Letošnja konferenca Podim z več kot 1.200 udeleženci, od tega mnogimi tujimi podjetniki in investitorji, potrjuje razvoj slovenskega podjetniškega ekosistema v pravo smer. Imamo vedno več globalno uspešnih startup in scaleup podjetij, povečujejo se vložki domačih in tujih investitorjev v slovenske podjetnike, tudi ob podpori javnih mehanizmov, vedno več je odmevnih izhodov. Konferenca Podim je pomemben del tega razvoja ekosistema, tako z vidika promocije uspešnih podjetniških zgodb, kot z vidika prenosa znanja s strani mednarodnih strokovnjakov ter mreženja in povezovanja. Na konferenci se enkrat letno tudi srečamo vsi deležniki ekosistema ter izmenjamo poglede in ideje, kako se lahko še bolj povežemo ter še izboljšamo slovensko inovacijsko in podjetniško okolje. Ključno je tudi to, da Slovenija postaja vedno bolj privlačna destinacija za tuje talente, kar nam je pomemben cilj pri nadaljnjem razvoju ekosistema, poleg spodbujanja investicij tveganega kapitala s Slovenskim tehnološkim inovacijskim skladom. Živeti v Sloveniji in graditi uspešne podjetniške zgodbe na mednarodnih trgih se vedno bolj zdi pravi recept za uspeh in dobro življenje,” pravi Maja Tomanič Vidovič, direktorica Slovenskega podjetniškega sklada.

Več kot 70 vrhunskih govorcev v tridnevnem programu

Organizatorji so tudi letos pripravili zanimiv in raznolik tridnevni program, v katerem je sodelovalo več kot 70 govorcev iz kar 23 držav, med njimi tudi številna svetovno uveljavljena imena. Programski del, razstava tehnoloških projektov na “Podim Marketplace-u”, mreženje in Podim zabava se je odvijalo v Mariboxu, medtem ko so sestanki med startupi, podjetniki in investitorji potekali v “Podim Deal Room-u” v Narodnem domu.

VIR: Marko Pigac

Vsebinsko bogat program je postregel z aktualnimi temami iz sveta podjetništva in tehnologije. Obsegal je 14 programskih sklopov, ki so pokrivali pester nabor področij: podjetniška rast, vodenje podjetja v težkih razmerah, vodenje ekip, inovacije v podjetjih, digitalizacija, umetna inteligenca in revolucionarne tehnologije, pravni okvirji poslovanja, financiranje podjetja, priložnosti v vesoljski industriji, trajnostna prihodnost, moderna logistika, Deep-tech in komercializacija raziskav, revolucija na področju zdravja in razvoj zmagovalnega startup ekosistema. V okviru programa so se udeleženci lahko udeležili več kot 24 dogodkov – pogovorov, panelov in razprav ter so bili deležni novih znanj in izkušenj uveljavljenih govorcev in podjetnikov iz prakse.

Udeležence Podima so navdušili mnogi govorci, med njimi tudi Eran Davidson iz Davidson & W Technology Growth Credit iz Izraela, ki je povedal: “Navdušen sem nad vzdušjem in energijo na Podimu ter številom ljudi, ki se zanimajo za inovacije. Kaj bi svetoval startup podjetjem? Moj nasvet številka ena je, naj okoli tega kar počnejo, ustvarijo zgodbo. In ta zgodba mora biti prepričljiva, z veliko strasti. Ljudje radi poslušajo zgodbe in ne želijo poslušati o izdelku. Želijo slišati, zakaj ste drugačni, zakaj lahko vaš izdelek reši problem. Vedno vprašam podjetnike, zakaj to počnete? Kaj vas je pripeljalo do tega? Torej zgodba v ozadju. In zelo pomembna je tudi strast. Kajti vodenje podjetja v nepredvidljivih situacijah, zbiranje sredstev, razvoj izdelka, zaposlovanje, odpuščanje in različne težave, je brez strasti zelo težko. Zato jo morate najti v sebi.”

Raziskava stanja investicij v JV Evropi pokazala izjemen razvoj trga v zadnjih letih V okviru programskega sklopa “Developing a Winning Ecosystem” so se udeleženci med drugim seznanili tudi z rezultati raziskave o stanju investicij v JV Evropi, ki so jo pred kratkim izvedli v investicijskem skladu Silicon Gardens.

Gregor Rebolj, partner v skladu Silicon Gardens, je povedal: “Raziskava je pokazala, da so se investicije v tehnološka podjetja, v katerih so lastniško vključeni slovenski, hrvaški ali srbski lastniki, s približno 300 milijonov evrov med leti 2016 in 2017 povečala na 3,45 milijarde evrov med leti 2021 in 2022. Gre torej za skoraj 12-kratno rast investicij, kar predstavlja izjemen razvoj trga v zadnjih letih. Poleg tega se je v regiji od konca leta 2016 do danes število exitov in secondaries povečalo za 5-krat, število podjetij, ki so presegli valuacijo ene milijarde dolarjev (samorogov) pa je iz enega poskočilo na šest, kar le še dodatno dokazuje vse večjo tehnološko moč regije. Hkrati pa raziskava kaže tudi na to, da imajo tista tehnološka podjetja, ki so pri svojem poslovanju in zbiranju investicij najuspešnejša, sedež v tujini. Poleg tega bi bilo potrebno za doseganje še večjega preboja postaviti bolj optimalno obdavčitev vključevanja zaposlenih v podjetja, saj trenutna obdavčitev sili lastnike podjetij k selitvi v tujino še pred potencialno prodajo svojega deleža v podjetju.”

Na Podimu 2023 tokrat 213 najbolj ambicioznih startup podjetij

Kot je povedal Urban Lapajne, programski vodja Podima, je bil “letošnji nabor startup in scaleup podjetij, ki so na Podimu iskala investitorje ali sodelovanje z uveljavljenimi podjetji, zelo dober. Vedno večje število prijav startup podjetij in kakovost projektov iz celotne regije kaže na to, da se tudi naša regija vztrajno prebija na zemljevid globalnih startup vozlišč. Tako organizatorji Podima kot tudi investitorji ugotavljamo, da je kakovost startupov v CEE regiji vedno boljša, kar nas zelo veseli.”

Med 213 sodelujočimi startupi iz 26 držav je največ startup podjetij prišlo iz Slovenije (20 % podjetij), sledijo hrvaški startupi (13 %), srbski (12 %), avstrijski (9 %), poljski (7 %) in italijanski (6 %)…. Sodelujoči startupi prihajajo iz različnih industrij, med 5 najbolj zastopanimi industrijami pa so: poslovanje, produktivnost poslovanja in IT; zdravje in dobro počutje; življenjski slog, zabava in šport; mobilnost, transport in logistika; finance, zavarovalništvo in nepremičnine.

Najboljši startup Podima je češki Hedepy

Vrhunec Podima je zagotovo tekmovanje “Podim Pitching Competition”, na katerem so najbolj ambiciozni startupi regije predstavili svoje inovativne ideje. Kar 135 startupov iz 22 držav se je letos najprej predstavilo na Demo dnevu 4. maja 2023. Med njimi je stroga investitorska komisija izbrala 10 najbolj perspektivnih startupov, ki so se nato udeležili polfinala tekmovanja, ki je potekalo 15. maja v Mariboru na Podimu. Zadnje dejanje je postreglo s 5 finalisti, med katerimi je zmago odnesel samo eden. V finalu, 16. maja, so se za krono naj Podim startupa potegovali Qubinets in CircuitMess iz Hrvaške, Midnightdeal iz Avstrije in Hedepy ter Behavio iz Češke republike.

VIR: Marko Pigac

Izkušeno mednarodno zastopano investitorsko komisijo je najbolj navdušil češki startup Hedepy, ki je ena najhitreje rastočih spletnih platform za dobro počutje oz. mentalno zdravje in deluje na 11 trgih. Zmagovalec Podim Pitching Competition je prejel mesto v programu “The Fundraising Bootcamp”, evropskem investitorski programu št. 1, ki ga vodi angelski investitor in podjetnik Francois Mazoudier.

Za piko na i v sklopu PODIM London Springboard pa bo zmagovalec odletel tudi v London, kjer ga čaka vrsta srečanj z možnostjo spoznati prave ljudi za rast svojega startupa. Startup prejel nagrado v vrednosti 30.000 eur Na finalni prireditvi Podim Pitching Competition je poleg zmagovalca tekmovanja prejel nagrado še en startup. In sicer je podjetje Infobip med startupi, ki so tekmovali v Podim Pitching Competition, izbralo startup, v katerem vidijo največ potenciala, Herzens app iz Avstrije, ki prejme storitve podjetja Infobip v vrednosti 30.000 eur.

Več kot 1200 sestankov v 3 dneh

Podim vsako leto dokaže, da je odlična priložnost za vse, ki si želijo novih poslovnih priložnosti, poznanstev in potencialnega sodelovanja. Startupom, investitorjem in predstavnikom podjetij je bilo tudi letos na voljo mreženje v obliki vnaprej dogovorjenih 1-na-1 20-minutnih sestankov v “Podim Deal Room-u”. Letos je bil presežen rekord preteklih let, saj je bilo izvedenih kar 1.220 sestankov, ki so se jih udeležila startup podjetja, investitorji in poslovneži iz različnih korporacij ter malih in srednje velikih podjetij.

Podim Marketplace

S pestro ponudbo in številnimi novostmi je postregel tudi razstavni prostor t.i. “Podim Marketplace”, kjer je več kot 70 startupov predstavilo svoje izdelke in storitve vlagateljem, poslovnežem ter drugim udeležencem, predstavilo pa se je tudi nekaj uveljavljenih podjetij. Nekatere izdelke je bilo moč tudi preizkusiti na licu mesta.

Dogodek je že tradicionalno potekal pod budnim organizatorskim očesom Start:up Slovenija in so-organizatorstvom in so-financiranjem Slovenskega podjetniškega sklada, Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport, ESRR ter ob podpori številnih domačih in tujih partnerjev.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.