00:22, ned, 28. Jul

Podjetnicam manjka zaupanja vase in povezovanja





Delež žensk v gospodarstvu narašča, še vedno pa imajo v primerjavi z moškimi kolegi manj zaupanja vase, zato se neredko izogibajo vodilnim položajem. Manj se tudi povezujejo in mrežijo, je ob robu današnje konference o ženskih podjetnicah v Mariboru povedala direktorica Štajerske gospodarske zbornice (ŠGZ) Aleksandra Podgornik.

zenske5

“Izhajajoč iz udeležbe na tej konferenci bi lahko rekli, da so ženske zelo podjetne. Če izhajam iz statistike, pa moram reči, da imamo še dosti izzivov,” je za STA povedala Podgornikova. Po njenem mnenju so se v zadnjem času spremenili pogledi na ženske v podjetništvu. “Je pa res, da si moramo ženske več upati in zasedati tudi tiste višje funkcije,” je dodala.

Nekdanja direktorica Term Maribor Alenka Iskra iz lastnih, dolgoletnih izkušenj ocenjuje, da ženskam v podjetništvu manjka predvsem socialnega mreženja in povezovanja. “Naši moški kolegi so tukaj malce pred nami. Znajo svoja poznanstva in skupne interese bolj povezati in izkoristiti v poslu in razvoju svojih idej.”

Zato se ji zdijo zelo koristna takšna srečanja, kot je današnja konferenca Podjetnost je ženskega spola, ki jo že drugo leto zapored v Mariboru prireja ŠGZ. Na dogodku se na stojnicah predstavlja 50 podjetnic, skupno pa predavanja in predstavitve spremlja okoli 130 ljudi, večinoma nežnejšega spola.

Med njimi sta mladi podjetnici Ana Primožič in Kristina Peklar, ki menita, da sta zaradi svojega spola deležni mnogo več dvomov v njuno uspešnost. Karmen Trs, ki izdeluje presne tortice, pa se je za samostojno poslovno pot odločila, ker je tako lahko vključila svoje interese in način življenja v posel.

V Obrtno-podjetniški zbornici Maribor po besedah njenega predsednika Alojza Bučka predstavljajo obrtnice in podjetnice tretjino članstva. “Njihov delež je prevladujoč na področju nekaterih storitvenih dejavnosti, medtem ko v tehniških dejavnostih prevladujejo moški,” je pojasnil.

Na zbornici ugotavljajo, da se v zgodnjo podjetniško aktivnost vključuje približno dvakrat toliko moških kot žensk. “In to kljub enakim pogojem za ustanavljanje podjetij. Vzrok za navedeno vidim v tem, da je danes ženskam še vedno oteženo vzpostaviti ravnovesje med zasebnim oziroma družinskim ter poslovnim življenjem,” je dejal Buček. “V zbornici kljub temu z veseljem opažamo, da je vsako leto več predstavnic nežnejšega spola v podjetniških vrstah. Njihova vloga je zelo močna v družinskih podjetjih, ki so najbolj stabilna podjetja,” je dodal.

Zbrane je nagovorila tudi kulturna in socialna antropologinja Vesna Vuk Godina, ki enakopravnosti med spoloma ne vidi v enakem deležu žensk in moških v gospodarstvu ali politiki, temveč kot možnost, da ženska lahko prostovoljno izbira svojo dejavnost in za to ni diskriminirana. Glede pogostega občutka krivde pri ženskah ob uravnoteževanju družinskega in poslovnega življenja pa pravi, da “otrok ne potrebuje nekoga, ki ga 24 ur davi”.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.