10:13, ned, 28. Jul

Poezija na mestnih ulicah 2014





Projekt MKC Črke Poezija na mestnih ulicah je akcija, ki želi približati poezijo mariborskih pesnikov čim širšemu krogu ljudi. Avtor projekta Nino Flisar je letos k sodelovanju povabil 8 pesnikov različnih generacij. Njihove pesmi bodo s plakatov velikega formata (1,4 x 2 m) nagovarjale mimoidoče od 21. novembra do 5. decembra na 20 lokacijah po celotnem Mariboru.

Nekako v navado nam je prišlo, da na plakatnih mestih gledamo najave dogodkov ter oglaševanje raznih storitev in izdelkov, vse premalo pa je ta mestni prostor namenjen drugim in drugačnim vsebinam. In zakaj ga ne bi izrabili za poezijo, zakaj bi ta »agresivni medij«, ki se mu človek v mestu ne more izogniti, bil uporabljan zgolj za komercialne in promocijske vsebine, ne pa tudi umetniške. Zato so se pred šestimi leti odločili, da v mesto vnesemo nekaj poezije mariborskih pesnikov in z njo nagovorijo mimoidoče. Širša mariborska javnost ne pozna dovolj dobro svoje tekoče literarne produkcije, s plakatno akcijo pa to spreminjajo. S to akcijo dobi poezija širok domet, saj je potencialnih bralcev v mestu več tisoč, to pa je dovolj dober razlog, da z estetsko dovršeno in vsebinsko poglobljeno poezijo »pristopimo« k širšim množicam. S to akcijo skušajo umetniške vsebine ljudem predstaviti kot običajen del mestnega življenja. Projekt je naletel na ugodne odzive javnosti in je postal že tradicionalen. V svoji sedmi izvedbi je letos avtor projekta povabil tudi nekatere mariborske pesnike, ki se do zdaj na plakatih še niso predstavili, in sicer uveljavljeno pesnico Lidijo Gačnik Gombač in mladega upa Jana Krmelja.

Avtor projekta Nino Flisar je o izbrani poeziji povedal naslednje: »Poezija je raznolika, težko in tudi krivično bi jo bilo orisati v nekaj stavkih, naj si jo ljudje preberejo in ustvarijo svoje mnenje. Naj povem le, da sem namenoma izbral kar nekaj pesmi, ki so dobra iztočnica za premislek ali pogovor o aktualnih temah našega časa in prostora, pa naj si gre globalno ali lokalno raven. Želim si, da se ljudje zamislijo, da razmišljajo o svojem življenju in okolju, v katerem živijo, da kdaj pa kdaj podvomijo v kake stvari, jih pogledajo z drugega zornega kota, so do njih kritični; in če se določene stvari izkažejo kot slabe, da jih spremenijo, pa naj bo v osebnem ali družbenem življenju. To jim izbrana plakatna poezija omogoča, saj pesniki kot subtilni opazovalci in izpovedovalci v svojih pesmih izražajo globoko občutje sveta in življenja tu in zdaj. In marsikdo se lahko najde v pesmih, lahko z njimi tudi polemizira – skratka komunicira; in s tem poezija na mestnih ulicah doseže svoj namen.«

Sodelujoči pesniki so:
1. Lidija Gačnik Gombač
2. Denis Škofič
3. Jan Šmarčan
4. Rok Vilčnik
5. Nataša Švikart
6. Tibor Hrs Pandur
7. David Bedrač
8. Jan Krmelj

unnamed

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.