00:53, sre, 17. Apr

Pogonsko gorivo se je opolnoči močno pocenilo





Pogonsko gorivo se je pocenilo, gre za najnižje cene v več letih. Za liter 95-oktanskega bencina je treba od danes na bencinskih servisih zunaj omrežja avtocest in hitrih cest po novem odšteti 1,029 evra, kar je 17,6 centa manj kot doslej. Liter dizelskega goriva pa se je pocenil za 12,9 centa na 1,017 evra. Vlada ob padcu cen črnega zlata v trošarine ni posegala.

Slika je simbolična

Cene nafte navzdol potiska pandemija novega koronavirusa. Trgovci s črnim zlatom se namreč bojijo, da bo zaradi novega virusa prišlo do recesije, s tem pa bi se tudi zmanjšalo povpraševanje po nafti po vsem svetu. Vzniknila pa je tudi cenovna vojna med proizvajalkama črnega zlata, Savdsko Arabijo in Rusijo, ki nista našli skupnega jezika glede načrpanih količin.

Nazadnje je bil v Sloveniji 95-oktanski bencin tako poceni maja 2009, ko se je svet spopadal s finančno in gospodarsko krizo, dizelsko gorivo pa je bilo po taki ceni marca 2016, ko je bil ravno čas odločanja o postopni liberalizaciji slovenskega trga naftnih derivatov.

Naftni trgovci sicer cene 100-oktanskega bencina in kurilnega olja ter 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah določajo sami. Vsepovsod drugod po državi pa so cene 95-oktanskega bencina in dizla regulirane. Določajo se na vsakih 14 dni v skladu z uredbo o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov po metodologiji, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja dolar-evro. Upošteva pa se tudi biokomponenta.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.