21:02, čet, 28. Mar

Pogrebno podjetje opuščene grobove na Pobrežju ponudilo novim najemnikom





Opuščanje grobov in posledično tudi neplačevanje grobnine predstavlja problem vsakega upravljavca pokopališč.

Pokopališče Pobrežje je najstarejše delujoče mariborsko pokopališče, katerega častitljiva zgodovina sega v leto 1879. Njegovo pomembnost označuje uvrstitev na seznam Evropsko pomembnih pokopališč pri Združenju evropsko pomembnih pokopališč (Association of Significant Cemeteries in Europe – ASCE). Ob dejstvu, da so na pokopališču grobovi mnogih pomembnih ljudi, ki so oblikovali srednjeevropsko zgodovino, je pobreško pokopališče pravi muzej na prostem.

Je neizčrpen kulturnozgodovinski zaklad in je z občinskim odlokom v celoti razglašeno za kulturni spomenik lokalnega pomena. Je del »Poti evropskih pokopališč«, uvrščene med Kulturne poti Evrope pod okriljem Evropske komisije.

Pokopališče Pobrežje je sicer opredeljeno kot trajno pokopališče, vendar je prostorsko omejeno in na podlagi Odloka o razglasitvi kulturnih in zgodovinskih spomenikov na območju občine Maribor (Medobčinski uradni vestnik, št. 5/1992) razglašeno za kulturni in zgodovinski spomenik. Pri tem se pokopališki kompleks varuje v celoti. Na pokopališču novih grobnih mest ni, z izjemo žarnega zidu.

Najem talnega groba na pokopališču Pobrežje je torej mogoč samo v dveh primerih: ob smrti pokojnika ali s prenosom najemništva.

A vse pogostejše pobude mnogih Mariborčanov z izrecno željo po grobnem mestu na Pobrežju so privedle do odločitve, da se opuščeni grobovi oddajo tudi vnaprej. Tako bo Pogrebno podjetje Maribor kot upravljavec pokopališča Pobrežje opuščene grobove na Pobrežju ponudilo novim najemnikom. Grobovi bodo opremljeni s temelji, kot to določa

Odlok o pokopališkem in pogrebnem redu na območju Mestne občine Maribor, skladno z načrtom razdelitve na pokopališčne oddelke in grobove.

Cesta XIV. Divizije 39/a, 2000 Maribor, tel.: 02/48 00 900, e-naslov: info@pp-mb.si Transakcijski račun pri NKBM: SI56 0451 5000 0325 070, banka Intesa Sanpaolo d.d.: SI56 1010 0005 9234 403. Identifikacijska številka za DDV: SI51546132.

S tem Pogrebno podjetje Maribor sledi željam uporabnikov, hkrati pa zadosti zahtevam navedenega odloka. Za vse informacije se lahko obrnete na pisarno pokopališča Pobrežje na tel. št. 02/ 480 01 32 ali e-naslov pobrezje@pp-mb.si.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.