07:16, pet, 29. Mar

Pohorska omleta je zajamčena tradicionalna posebnost





Včeraj so na Srednji šoli za gostinstvo in turizem Maribor predstavili projekt “Pohorska omleta – zajamčena tradicionalna posebnost”, ki ga vodijo Srednja šola za gostinstvo in turizem Maribor, društvo Okusi Pohorje in Zavod za turizem Maribor – Pohorje. Predstavitvene konference so se udeležili zainteresirani mariborski in okoliški gostinski ponudniki s ciljem oblikovanja skupne zgodbe in podobe te znamenite sladice. Namen projekta je pohorsko omleto zaščititi z oznako »zajamčena tradicionalna posebnost«, s čimer bi jo postavili ob bok prekmurski gibanici in idrijskim žlikrofom.

IMG_7379

Omleta, ki je kulinarična ikona Pohorja že 68 let, bi tako postala ambasador celotne regije. Udeležene sta uvodoma pozdravila Dušan Erjavec, ravnatelj Srednje šole za gostinstvo in turizem Maribor, in Doris Urbančič Windisch, direktorica Zavoda za turizem Maribor – Pohorje. Sonja Porekar Petelin, predsednica društva Okusi Pohorje, je predstavila obsežen program društva, katerega del je tudi zaščita pohorske omlete. V nadaljevanju je Andrej Purgaj, učitelj in mentor na Srednji šoli za gostinstvo in turizem Maribor, povzel raziskavo o izvoru pohorske omlete, ki je tako temelj za aktivnosti za pridobitev oznake zajamčena tradicionalna posebnost. Ida Mir, dolgoletna učiteljica na Srednji šoli za gostinstvo in turizem v Radencih in ena od redkih, ki še poznajo originalno recepturo sladice iz prve roke, je opozorila, da pohorska omleta, kot jo večina pozna danes, ni izvirna omleta, saj ni pravilno zapognjena in pogosto ne nadevana s pravim nadevom.
IMG_7387

Pohorska omleta je bila tekom časa deležna številnih sprememb tako v tehniki priprave kakor v sestavinah in dekoraciji. Na včerajšnji konferenci so tako predlagali, da se oblika vrne k originalni (zapognjeni), recept pa bodo v merskih enotah pripravili na Srednji šoli za gostinstvo in turizem Maribor ter ga poslali v presojo udeleženim gostincem. Zainteresirani gostinski ponudniki se bodo lahko včlanili v društvo Okusi Pohorje in se 11. junija udeležili brezplačne delavnice priprave pohorske omlete v izvedbi Srednje šole za gostinstvo in turizem Maribor.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.