20:49, čet, 28. Mar

Poklukar ob tednu preprečevanja raka materničnega vratu: “Naš izziv ostaja povečanje precepljenosti deklic in dečkov proti virusu HPV”





Od 17. do 23. januarja poteka Evropski teden preprečevanja raka materničnega vratu. Tudi letos ga obeležujejo z vabilom k udeležbi v presejalni program Zora in z vabilom k cepljenju proti humanemu papiloma virusu (HPV).

Minister Janez Poklukar je ob pričetku tedna preprečevanja raka materničnega vratu povedal:» Zadovoljen sem, da je Slovenija na dobri poti k eliminaciji raka na materničnem vratu in da nas je Svetovna zdravstvena organizacija prepoznala kot državo, ki lahko med prvimi v Evropi doseže ta cilj.«

V Sloveniji dosegamo več kot 70 odstotno udeležbo žensk v programu Zora in učinkovito zdravimo predrakave in rakave spremembe materničnega vratu pri več kot 90 odstotkov žensk. Naš izziv ostaja povečanje precepljenosti deklic in dečkov proti virusu HPV.

Minister Poklukar : »Kljub pandemiji covid-19 program Zora deluje nemoteno in varno, zato pozivam vse ženske, še posebej v mlajših starostnih skupinah, naj se redno udeležujejo presejalnih pregledov. Še posebej pa k cepljenju proti HPV vabim deklice in dečke, ki obiskujejo šesti razred osnovne šole, in se lahko brezplačno cepijo v ambulantah pediatrov in šolskih zdravnikov. S cepljenjem proti virusu HPV se v kasnejšem življenju zmanjša tveganje za raka materničnega vratu in tudi nekatere druge rake, ki jih lahko povzroči ta virus.«

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.